obogatite prehranu /

Pauzirajte s piletinom i jajima: Ovih 6 namirnica bogatih proteinima trebalo bi puno češće jesti

Proteini ili bjelančevine esencijalni su za organizam. Unosimo ih najviše kroz meso, osobito piletinu i govedinu, no postoje i ostali izvori koji bi se trebali naći redovito na tanjuru jer osim proteina sadrže i ostale nutrijente važne za naš organizam. Kliknite SLJEDEĆA i obogatite svoju prehranu te ojačajte zdravlje

VOYO logo
VOYO logo

Pačja prsa

100 grama sadrži 20 grama proteina

Pačetina ima više masti od piletine, no većinom je riječ o mononezasićenim masnim kiselinama koje su vrlo važne za dobro funkcioniranje organizma. Ovim zdravim masnoćama obiluje i maslinovo ulje.

(FOTO: Pexels)

Slanutak

100 grama sadrži 16,6 grama proteina

Slanutak je izvrstan izvor proteina i neizostavna namirnica u vegetarijanskoj prehrani. Niskokaloričan (u 100 grama ima 298 kalorija) te bogat vitaminima i mineralima. Zbog niskog glikemijskog indeksa idealan je za dijabetičare.

(FOTO: Pexels)

Školjke i mekušci

100 grama mekušaca sadrži 21 gram proteina

Meso mekušaca bogatije je proteinima od pačetine, a pritom i izuzetno ukusno. Školjke, osim proteinima, obiluju i vitaminom B12 koji čuva živčani sustav te jakim antioksidansom selenom. Lako se pripremaju, no izuzetno je bitno da budu svježe.

(FOTO: Pexels)

Grašak

100 grama sadrži 12 grama proteina

Bilo bi poželjno da se na tanjuru kao prilog češće nađe grašak. Ako ne možete bez krumpira ili riže, prepolovite porciju pa nadopunite graškom. Osim proteinima, grašak je bogat vitaminima i mineralima, osobito natrijem i kalijem.

(FOTO: Pexels)

Mozzarella

100 grama sadrži 28 grama proteina

Ovaj popularni talijanski sir ima manje kalorija od većine sireva. Obiluje kalcijem te je dobro dodati ga u salate, a neizostavan je sastojak kvalitetne pizze. 

(FOTO: Pexels)

Tempeh

100 grama sadrži 9 grama proteina

Riječ je o fermentiranom proizvodu od soje koji se tradicionalno koristi u indonezijskoj kuhinji. Vegetarijancima je zamjena za meso. Proteini iz tempeha lakše su probavljivi zbog fermentacije kroz koju su zrna soja prošla. 

(FOTO: www.profimedia.hr)

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali