
Vrhunski chef donosi recept za sočne i aromatične teleće faširance u umaku od rajčice

Danas pripremamo jelo koji je je rado viđen gost svakog ručka. Faširance.
Sočni i aromatični, teleći faširanci u umaku od rajčice spoj su domaće udobnosti i bogatih okusa. Mljevena teletina, začini i krušne mrvice čine osnovu ovih mekanih mesnih okruglica, a sporo kuhanje u umaku od rajčice pretvara ih u sočne zalogaje prepune okusa. Ovo je jelo koje podsjeća na klasične nedjeljne ručkove, a uz pire krumpir, tjesteninu ili palentu postaje prava gurmanska poslastica.
Zašto teletina? Za razliku od junetine, mljevena teletina daje nježniju teksturu i laganiji okus, što odlično pristaje uz bogati umak od rajčice.
U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijelog tijeka kuhanja – posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.
Za teleće faširance u umaku od rajčice potrebno je znati tri tehnike.
Kako pripremiti pire od pečenog krumpira
Kako pripremiti teleće faširance
Kako napraviti umak od rajčice na bazi od pasirane rajčice
A nakon toga sve serviramo na tanjur.
Krenimo!
Potrebne namirnice:
Mlijeko (400g)
Krumpir (1 kg)
Papar mljeveni
Sol (10g)
Voda
Krušne mrvice
Peršin
Stari kruh (2 kom)
Mljeveno teleće meso
Pasirana rajčica (1 kg)
Luk (430 g)
Maslac (100g)
Maslinovo ulje
Češnjak (25 g)
Jaje (1 kom)
Biljno ulje
Maslinovo ulje
Pire od pečenog krumpira
Postupak:
Operemo krumpir i položimo ga na papir za pečenje u pleh
Pečemo ga u komadu 45-60 minuta na 180-190 stupnjeva
Znat ćemo je li pečen tako što ćemo ga ubosti čačkalicom. Ako lako prolazi kroz krumpir, pečen je!
Pričekamo da se krumpir malo ohladi. Ne smijemo ga skroz ohladiti. Treba biti vruć, a da ga možemo držati u ruci
Postavimo sito na lonac u koji ćemo protisnuti krumpir
Prerežemo pečeni krumpir na pola pa obje polovice razmazujemo po situ. Tako ga protiskujemo da pada u lonac
Nakon protiskivanja kroz sito, dobijemo oko 580 g protisnutog krumpira
Maslac narežemo na kocke pa dodamo 100 g u protisnuti krumpir
Palimo vatru i lagano topimo maslac
Dodajemo mlijeko. Možemo i vrhnje umjesto mlijeka. Vatra mora biti lagana. Mlijeko ne smije kipjeti.
Posolimo i popaprimo
Razradimo ga dodatno pjenjačom da dobijemo bolju teksturu
Teleći faširanci
Postupak:
Operemo povrće
Sitno nasjeckamo luk, režanj češnjaka i peršin
Sve što smo nasjeckali stavimo u posudu s mljevenim telećim mesom
Stari kruh namočimo u posudi s mlijekom pa ga izmrvimo u smjesu s mljevenim mesom i nasjeckanim povrćem
Dodajemo 1 jaje. Ako su jaja manja, slobodno stavimo 2 jaja
Posolimo i popaprimo. Stavljamo između 1,5% i 2% soli po težini
Sve zamijesimo
Ako želimo da nam je meso malo mekše, slobodno dodamo malo vode. Ako je premekano, krušne mrvice će nam pomoći da smjesu opet lijepo povežemo
Dodamo ulje u duboku tavu i pričekamo da se ono ugrije. Količina ulja ovisi o veličini tave
Napravimo lopticu od smjese za faširance, uvaljamo je u krušne mrvice, na dlanu je poravnamo i stavimo u ulje
Kad se isprže s jedne strane, okrenemo ih na drugu
Gotove faširance stavljamo na rashladnu rešetku
Umak od rajčice na bazi od pasirane rajčice
Postupak:
Operemo povrće
Ogulimo luk pa ga sitno nasjeckamo. Luk nam služi za slatkoću za ovaj umak jer je rajčica kisela
Izdvojimo 4 režnja češnjaka pa ga sitno nasjeckamo. Što sitnije, to bolje.
Upalimo vatru i ugrijemo tavu
Dodamo maslinovo ulje na još hladnu tavu. Možemo koristiti i obično ulje ili svinjsku mast
Kad se ugrije ulje, dodamo nasjeckani luk. Dobro ćemo ga zapržiti da se ne osjeti puno
Dodajemo maslinovo ulje po potrebi
Posolimo luk da pusti vodu
Nakon 10-15 minuta luk će dobiti zlatnosmeđu boju
Sada dodajemo nasjeckani češnjak
Dodajemo pasiranu rajčicu
U posudu u kojoj smo imali pasiranu rajčicu dodamo vode i izlijemo u tavu
Posolimo i popaprimo po potrebi
Kad zakipi, minimalno pola sata umak se treba kuhati
Povremeno promiješamo
Prebacimo umak u blender. Lagano blendamo. Ne treba dugo
Sada je umak posvijetlio zbog ubacivanja zraka pri blendanju. Crvena boja će se vratiti kada vratimo umak na vatru
Probamo i začinimo po potrebi soli i paprom
Serviranje
Zagrabimo žlicom pire, stavimo na tanjur pa ravno povučemo liniju po tanjuru. Tako napravimo tri puta za svaku žlicu krumpira.
Na sredinu stavimo umak od rajčice
Na tanjur stavimo 3 faširanca
Dekoriramo svježim ukrasnim biljem
Dobar tek,
POGLEDAJTE GALERIJU










