MASTERMEAL /

Vrhunski chef donosi recept za sočne i aromatične teleće faširance u umaku od rajčice

Za razliku od junetine, mljevena teletina daje nježniju teksturu i laganiji okus, što odlično pristaje uz bogati umak od rajčice

VOYO logo
VOYO logo

Danas pripremamo jelo koji je je rado viđen gost svakog ručka. Faširance.

Sočni i aromatični, teleći faširanci u umaku od rajčice spoj su domaće udobnosti i bogatih okusa. Mljevena teletina, začini i krušne mrvice čine osnovu ovih mekanih mesnih okruglica, a sporo kuhanje u umaku od rajčice pretvara ih u sočne zalogaje prepune okusa. Ovo je jelo koje podsjeća na klasične nedjeljne ručkove, a uz pire krumpir, tjesteninu ili palentu postaje prava gurmanska poslastica.

Zašto teletina? Za razliku od junetine, mljevena teletina daje nježniju teksturu i laganiji okus, što odlično pristaje uz bogati umak od rajčice.

U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijelog tijeka kuhanja – posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.

Za teleće faširance u umaku od rajčice potrebno je znati tri tehnike.

Kako pripremiti pire od pečenog krumpira

Kako pripremiti teleće faširance

Kako napraviti umak od rajčice na bazi od pasirane rajčice

A nakon toga sve serviramo na tanjur.

Krenimo!

Potrebne namirnice:

Mlijeko (400g)

Krumpir (1 kg)

Papar mljeveni

Sol (10g)

Voda

Krušne mrvice

Peršin

Stari kruh (2 kom)

Mljeveno teleće meso

Pasirana rajčica (1 kg)

Luk (430 g)

Maslac (100g)

Maslinovo ulje

Češnjak (25 g)

Jaje (1 kom)

Biljno ulje

Maslinovo ulje

Pire od pečenog krumpira

Postupak:

Operemo krumpir i položimo ga na papir za pečenje u pleh

Pečemo ga u komadu 45-60 minuta na 180-190 stupnjeva

Znat ćemo je li pečen tako što ćemo ga ubosti čačkalicom. Ako lako prolazi kroz krumpir, pečen je!

Pričekamo da se krumpir malo ohladi. Ne smijemo ga skroz ohladiti. Treba biti vruć, a da ga možemo držati u ruci

Postavimo sito na lonac u koji ćemo protisnuti krumpir

Prerežemo pečeni krumpir na pola pa obje polovice razmazujemo po situ. Tako ga protiskujemo da pada u lonac

Nakon protiskivanja kroz sito, dobijemo oko 580 g protisnutog krumpira

Maslac narežemo na kocke pa dodamo 100 g u protisnuti krumpir

Palimo vatru i lagano topimo maslac

Dodajemo mlijeko. Možemo i vrhnje umjesto mlijeka. Vatra mora biti lagana. Mlijeko ne smije kipjeti.

Posolimo i popaprimo

Razradimo ga dodatno pjenjačom da dobijemo bolju teksturu

Teleći faširanci

Postupak:

Operemo povrće

Sitno nasjeckamo luk, režanj češnjaka i peršin

Sve što smo nasjeckali stavimo u posudu s mljevenim telećim mesom

Stari kruh namočimo u posudi s mlijekom pa ga izmrvimo u smjesu s mljevenim mesom i nasjeckanim povrćem

Dodajemo 1 jaje. Ako su jaja manja, slobodno stavimo 2 jaja

Posolimo i popaprimo. Stavljamo između 1,5% i 2% soli po težini

Sve zamijesimo

Ako želimo da nam je meso malo mekše, slobodno dodamo malo vode. Ako je premekano, krušne mrvice će nam pomoći da smjesu opet lijepo povežemo

Dodamo ulje u duboku tavu i pričekamo da se ono ugrije. Količina ulja ovisi o veličini tave

Napravimo lopticu od smjese za faširance, uvaljamo je u krušne mrvice, na dlanu je poravnamo i stavimo u ulje

Kad se isprže s jedne strane, okrenemo ih na drugu

Gotove faširance stavljamo na rashladnu rešetku

Umak od rajčice na bazi od pasirane rajčice

Postupak:

Operemo povrće

Ogulimo luk pa ga sitno nasjeckamo. Luk nam služi za slatkoću za ovaj umak jer je rajčica kisela

Izdvojimo 4 režnja češnjaka pa ga sitno nasjeckamo. Što sitnije, to bolje.

Upalimo vatru i ugrijemo tavu

Dodamo maslinovo ulje na još hladnu tavu. Možemo koristiti i obično ulje ili svinjsku mast

Kad se ugrije ulje, dodamo nasjeckani luk. Dobro ćemo ga zapržiti da se ne osjeti puno

Dodajemo maslinovo ulje po potrebi

Posolimo luk da pusti vodu

Nakon 10-15 minuta luk će dobiti zlatnosmeđu boju

Sada dodajemo nasjeckani češnjak

Dodajemo pasiranu rajčicu

U posudu u kojoj smo imali pasiranu rajčicu dodamo vode i izlijemo u tavu

Posolimo i popaprimo po potrebi

Kad zakipi, minimalno pola sata umak se treba kuhati

Povremeno promiješamo

Prebacimo umak u blender. Lagano blendamo. Ne treba dugo

Sada je umak posvijetlio zbog ubacivanja zraka pri blendanju. Crvena boja će se vratiti kada vratimo umak na vatru

Probamo i začinimo po potrebi soli i paprom

Serviranje

Zagrabimo žlicom pire, stavimo na tanjur pa ravno povučemo liniju po tanjuru. Tako napravimo tri puta za svaku žlicu krumpira.

Na sredinu stavimo umak od rajčice

Na tanjur stavimo 3 faširanca

Dekoriramo svježim ukrasnim biljem

Dobar tek,

Melkior Bašić

POGLEDAJTE GALERIJU

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali