MASTERMEAL /

Melkior Bašić otkriva tajne za pripremu savršenih domaćih lazanja

Tko ne voli lazanje, taj nije probao prave lazanje. Ne bi mačak Garfield samo tako pogriješio

VOYO logo
VOYO logo

Lazanje potječu još iz antičkog doba – slična jela spominju se u starogrčkim i rimskim tekstovima. No, lasagne alla bolognese, kakve danas poznajemo, oblikovale su se u gradu Bologni u regiji Emilia-Romagna, a prvi zapisani recept pojavio se u 18. stoljeću.

Iako su danas nezaobilazni sastojci rajčica i ragu, originalne lazanje iz Bologne nisu sadržavale rajčicu! Prvi recepti koristili su samo tijesto, sir i začine, a tek dolaskom rajčice iz Amerike u Europu, lazanje su dobile svoju prepoznatljivu crvenu boju.

Prave lasagne alla bolognese temelje se na bogatom raguu, polako kuhanom umaku od mljevenog mesa, rajčice, vina i začina. No, ono što ih čini posebno kremastima je bešamel umak – nježni, baršunasti umak od maslaca, brašna i mlijeka, koji savršeno povezuje sve slojeve.

Iako izrada može potrajati nekoliko sati, za savršene lasagne se itekako isplati.

U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa za cijeli tijek kuhanja – posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.

Za savršene lazanje potrebno je znati šest tehnika:

Kako napraviti savršeni bolognese umak

Kako pripremiti domaću tjesteninu (opcionalno)

Kako napraviti domaće lasagne (opcionalno)

Kako napraviti domaći bechamel umak

Kako kuhati tjesteninu za lasagne

Kako slagati i ispeći lasagne na pravilan način

A nakon toga sve serviramo na tanjur.

Krenimo!

Bolognese umak

Potrebne namirnice:

Luk (300 g)

Mrkva (100 g)

Celer stabljika (100 g)

Sol

Maslinovo ulje (10-15 g)

Miješano mljeveno meso (900 g)

Češnjak (2 režnja)

Koncentrat rajčice (30 g)

Lovorov list

Papar

Crno vino (150 mL)

Pasata (400 g)

Voda

Grana padano (40 g)

Postupak:

Nasjeckamo luk, mrkvu, celer na sitno

U ugrijani lonac stavimo maslinovo ulje i lagano dodamo pripremljeno povrće

Lagano pirjamo, posolimo, podlijemo vodom i poklopimo poklopcem. Po potrebi promiješamo

Dodajemo miješano mljeveno meso tek kad sva voda ishlapi i posolimo po potrebi

Razradimo meso kuhačom i pjenjačom kako bismo dobili sitne komadiće mesa

Moramo čuti da se meso počelo pržiti, a na dnu ne smijemo imati tekućinu

Dodajemo sitno nasjeckani češnjak i kratko ga prepržimo

Dodajemo koncentrat rajčice i lovorov list

Začinimo sve solju i paprom

Deglaziramo crnim vinom i pustimo da vino malo ishlapi

Dodamo pasiranu rajčicu, lovor i vodu

Poklopimo i pirjamo oko 60 minuta, a po potrebi promiješamo

Ako tekućina ishlapi, a smjesa bude pregusta, slobodno dodajemo vode da dobijemo željenu gustoću

Na kraju dodamo naribani grana padano i po potrebi začinimo

Izrada domaće tjestenine

Ovaj postupak možete preskočiti kupnjom gotovog tijesta za lasagne, ali evo postupka ako želite izraditi domaću tjesteninu

Potrebne namirnice:

Jaje (5 kom)

Glatko brašno (550g)

Postupak:

Jaja stavimo u posudu

Razradimo ih pjenjačom

U veliku zdjelu stavimo brašno i dodamo razmućena jaja

Umijesimo sve tako da se oblikuje tijesto

Ako tijesto bude pretvrdo, možete namočiti ruke vodom kako bi tijesto dobilo više vlage

Tijesto dobro izradimo

Tijesto zamotamo u plastičnu foliju. Ne smije biti zraka.

Pustimo da se tijesto odmori u hladnjaku minimalno 30 minuta, a idealno 60 minuta

Završna faza izrade tjestenine

Potrebne namirnice:

Domaća tijesto

Glatko brašno

Postupak:

Tijesto izvadimo iz hladnjaka

Oblikujemo manje kugle za valjanje

Zamotamo kugle u plastičnu foliju kako se ne bi osušile

Tijesto počnemo valjati i preklopimo ga dva puta

Pobrašnimo tijesto da nam se ne lijepi dok ga valjamo

Razvaljamo ga do željene debljine i izrežemo u željeni oblik

Ponavljamo postupak dok ne razvaljamo sve tijesto

Tjesteninu izrežemo na željeni oblik – oblik lasagne

Domaći bechamel umak

Potrebne namirnice:

Glatko brašno (50 g)

Maslac (50 g)

Mlijeko (600 mL)

Muškatni oraščić

Papar

Sol

Postupak:

Maslac ugrijemo na dubokoj tavi

Dodamo brašno

Pržimo na laganoj vatri dok se ne dobije orašasta nota mirisa

Postupno podlijevamo toplim mlijekom kako ne bismo dobili grudice

Kada dobijemo umak, začinimo ga po potrebi paprom, soli i muškatnim orahom

Kuhanje tjestenine za lasagne

Potrebne namirnice:

Led

Sol

Maslinovo ulje (70g)

Voda

Glatko brašno

Tijesto za lasagne

Postupak:

U lonac stavimo vodu pa je posolimo

Pripremimo vodu s ledom kako bismo ohladili tjesteninu nakon kuhanja

Nauljimo pladanj za odlaganje ohlađene tjestenine

U kipuću vodu stavimo dio tjestenine.

Kuhamo oko 2 minute da bude al dente

Tjesteninu izvadimo pa je uronimo u hladnu vodu s ledom

Tjesteninu stavljamo na nauljen pladanj

Ponavljamo postupak dok ne skuhamo svu tjesteninu

Slaganje i pečenje lasagna

Potrebne namirnice:

Grana padano

Bechamel umak

Bolognese umak

Tjestenina za lasagne

Postupak:

U lim za pečenje stavimo bechamel umak na dno i ravnomjerno ga rasporedimo

Stavljamo potom tjesteninu

Na tjesteninu stavljamo bolognese umak

Nakon toga stavljamo bechamel umak

Rasporedimo žlicom umake

Naribamo grana padano

Opet stavimo tjesteninu i ponovimo korake dok ne rasporedimo sve sastojke

Na vrh lasagna stavljamo naribani grana padano

Složenu tjesteninu zamotamo aluminijskom folijom i dobro zatvorimo

Stavljamo peći u prethodno ugrijanu pećnicu na 200 °C oko 45 min

Nakon 45 min otkrijemo lasagne i dodamo na vrh lasagna naribamo grana padano

Vratimo lasagne u pećnicu pa ih zapečemo do željene boje – 30 do 45 min

Serviranje

Pečene lasagne izvadimo iz pećnice

Pustimo lasagne da se odmore (temperiraju) minimalno 30 minuta

Lasagne ne smiju biti prevruće prije rezanja

Kada su dovoljno ohlađene, narežemo ih na kocke i serviramo na tanjuru

Dobar tek,

Melkior Bašić

POGLEDAJTE GALERIJU

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali