
Melkior Bašić otkriva tajne za pripremu savršenih domaćih lazanja

Lazanje potječu još iz antičkog doba – slična jela spominju se u starogrčkim i rimskim tekstovima. No,
Iako su danas nezaobilazni sastojci rajčica i ragu, originalne lazanje iz Bologne nisu sadržavale rajčicu! Prvi recepti koristili su samo tijesto, sir i začine, a tek dolaskom rajčice iz Amerike u Europu, lazanje su dobile svoju prepoznatljivu crvenu boju.
Prave
Iako izrada može potrajati nekoliko sati, za savršene lasagne se itekako isplati.
U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa za cijeli tijek kuhanja – posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.
Za savršene lazanje potrebno je znati šest tehnika:
Kako napraviti savršeni bolognese umak
Kako pripremiti domaću tjesteninu (opcionalno)
Kako napraviti domaće lasagne (opcionalno)
Kako napraviti domaći bechamel umak
Kako kuhati tjesteninu za lasagne
Kako slagati i ispeći lasagne na pravilan način
A nakon toga sve serviramo na tanjur.
Krenimo!
Bolognese umak
Potrebne namirnice:
Luk (300 g)
Mrkva (100 g)
Celer stabljika (100 g)
Sol
Maslinovo ulje (10-15 g)
Miješano mljeveno meso (900 g)
Češnjak (2 režnja)
Koncentrat rajčice (30 g)
Lovorov list
Papar
Crno vino (150 mL)
Pasata (400 g)
Voda
Grana padano (40 g)
Postupak:
Nasjeckamo luk, mrkvu, celer na sitno
U ugrijani lonac stavimo maslinovo ulje i lagano dodamo pripremljeno povrće
Lagano pirjamo, posolimo, podlijemo vodom i poklopimo poklopcem. Po potrebi promiješamo
Dodajemo miješano mljeveno meso tek kad sva voda ishlapi i posolimo po potrebi
Razradimo meso kuhačom i pjenjačom kako bismo dobili sitne komadiće mesa
Moramo čuti da se meso počelo pržiti, a na dnu ne smijemo imati tekućinu
Dodajemo sitno nasjeckani češnjak i kratko ga prepržimo
Dodajemo koncentrat rajčice i lovorov list
Začinimo sve solju i paprom
Deglaziramo crnim vinom i pustimo da vino malo ishlapi
Dodamo pasiranu rajčicu, lovor i vodu
Poklopimo i pirjamo oko 60 minuta, a po potrebi promiješamo
Ako tekućina ishlapi, a smjesa bude pregusta, slobodno dodajemo vode da dobijemo željenu gustoću
Na kraju dodamo naribani grana padano i po potrebi začinimo
Izrada domaće tjestenine
Ovaj postupak možete preskočiti kupnjom gotovog tijesta za lasagne, ali evo postupka ako želite izraditi domaću tjesteninu
Potrebne namirnice:
Jaje (5 kom)
Glatko brašno (550g)
Postupak:
Jaja stavimo u posudu
Razradimo ih pjenjačom
U veliku zdjelu stavimo brašno i dodamo razmućena jaja
Umijesimo sve tako da se oblikuje tijesto
Ako tijesto bude pretvrdo, možete namočiti ruke vodom kako bi tijesto dobilo više vlage
Tijesto dobro izradimo
Tijesto zamotamo u plastičnu foliju. Ne smije biti zraka.
Pustimo da se tijesto odmori u hladnjaku minimalno 30 minuta, a idealno 60 minuta
Završna faza izrade tjestenine
Potrebne namirnice:
Domaća tijesto
Glatko brašno
Postupak:
Tijesto izvadimo iz hladnjaka
Oblikujemo manje kugle za valjanje
Zamotamo kugle u plastičnu foliju kako se ne bi osušile
Tijesto počnemo valjati i preklopimo ga dva puta
Pobrašnimo tijesto da nam se ne lijepi dok ga valjamo
Razvaljamo ga do željene debljine i izrežemo u željeni oblik
Ponavljamo postupak dok ne razvaljamo sve tijesto
Tjesteninu izrežemo na željeni oblik – oblik lasagne
Domaći bechamel umak
Potrebne namirnice:
Glatko brašno (50 g)
Maslac (50 g)
Mlijeko (600 mL)
Muškatni oraščić
Papar
Sol
Postupak:
Maslac ugrijemo na dubokoj tavi
Dodamo brašno
Pržimo na laganoj vatri dok se ne dobije orašasta nota mirisa
Postupno podlijevamo toplim mlijekom kako ne bismo dobili grudice
Kada dobijemo umak, začinimo ga po potrebi paprom, soli i muškatnim orahom
Kuhanje tjestenine za lasagne
Potrebne namirnice:
Led
Sol
Maslinovo ulje (70g)
Voda
Glatko brašno
Tijesto za lasagne
Postupak:
U lonac stavimo vodu pa je posolimo
Pripremimo vodu s ledom kako bismo ohladili tjesteninu nakon kuhanja
Nauljimo pladanj za odlaganje ohlađene tjestenine
U kipuću vodu stavimo dio tjestenine.
Kuhamo oko 2 minute da bude al dente
Tjesteninu izvadimo pa je uronimo u hladnu vodu s ledom
Tjesteninu stavljamo na nauljen pladanj
Ponavljamo postupak dok ne skuhamo svu tjesteninu
Slaganje i pečenje lasagna
Potrebne namirnice:
Grana padano
Bechamel umak
Bolognese umak
Tjestenina za lasagne
Postupak:
U lim za pečenje stavimo bechamel umak na dno i ravnomjerno ga rasporedimo
Stavljamo potom tjesteninu
Na tjesteninu stavljamo bolognese umak
Nakon toga stavljamo bechamel umak
Rasporedimo žlicom umake
Naribamo grana padano
Opet stavimo tjesteninu i ponovimo korake dok ne rasporedimo sve sastojke
Na vrh lasagna stavljamo naribani grana padano
Složenu tjesteninu zamotamo aluminijskom folijom i dobro zatvorimo
Stavljamo peći u prethodno ugrijanu pećnicu na 200 °C oko 45 min
Nakon 45 min otkrijemo lasagne i dodamo na vrh lasagna naribamo grana padano
Vratimo lasagne u pećnicu pa ih zapečemo do željene boje – 30 do 45 min
Serviranje
Pečene lasagne izvadimo iz pećnice
Pustimo lasagne da se odmore (temperiraju) minimalno 30 minuta
Lasagne ne smiju biti prevruće prije rezanja
Kada su dovoljno ohlađene, narežemo ih na kocke i serviramo na tanjuru
Dobar tek,
POGLEDAJTE GALERIJU










