
Melkior otkriva kako pripremiti savršeni rižoto Milanese

Risotto alla Milanese – kremasti, zlatnožuti klasik. Ovo milansko jelo svoju prepoznatljivu boju i aromu duguje šafranu, jednom od najskupljih začina na svijetu. Legenda kaže da je nastao 1574. godine u Milanu. Priča govori o majstoru vitraja koji je radio na prozorima milanske katedrale i koristio šafran za postizanje zlatnih nijansi u staklu. Njegov pomoćnik, u šali, dodao je šafran u rižu tijekom svadbenog slavlja, a rezultat je bio toliko ukusan da je novo jelo ubrzo postalo milanski specijalitet.
Tradicionalno se priprema sa šafranom, telećim temeljcem ili juhom, maslacem, bijelim vinom i parmezanom, a često se poslužuje uz ossobuco alla Milanese, sporo kuhane teleće koljenice. Tajna savršenog rižota? Strpljivo dodavanje temeljca uz neprestano miješanje, što stvara onu karakterističnu kremastu teksturu bez potrebe za vrhnjem.
U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.
Krenimo!
Recept za risotto alla Milanese
Potrebne namirnice:
Šafran
Bijelo vino
Teleća juha (unaprijed pripremljena)
Grana padano (60g)
Luk (60g)
Riža arborio
Maslac (100g)
Sol
papar
Postupak:
Narežemo maslac na kockice
Sitno narežemo luk
Ribamo grana padano
Stavimo šafran u prahu u teleću juhu
Ugrijemo teleću juhu kako bi bila topla. Ne treba kipiti.
Ugrijemo tavu za rižoto
Dodamo prethodno narezanih 60g luka na maslinovo ulje pa lagano pirjamo dok luk ne poprimi zlatnu boju. To će trajati oko 5 minuta
Posolimo luk i dodamo maslinovo ulje po potrebi
Dodajemo 200g riže i dobro ugrijemo rižu
Deglaziramo rižu bijelim vinom
Sve podlijemo telećom juhom, malo po malo
Dodamo grana padano i promiješamo
Dodamo papar
Gasimo vatru pa dodamo hladni maslac koji smo prethodno narezali na kocke
Rižoto će hlađenje postajati sve gušći
Ostavimo da odstoji bar 5 minuta prije serviranja
Serviranje:
Serviramo ga žlicom
Tanjur podignemo i dlanovima ga udaramo ispod kako bi se riža raširila
Dodamo začinsko bilje i grana padano
Dobar tek,
POGLEDAJTE GALERIJU















