MASTERMEAL /

Melkior otkriva kako pripremiti savršeni rižoto Milanese

Ovo milansko jelo svoju prepoznatljivu boju i aromu duguje šafranu, jednom od najskupljih začina na svijetu

VOYO logo
VOYO logo

Risotto alla Milanese – kremasti, zlatnožuti klasik. Ovo milansko jelo svoju prepoznatljivu boju i aromu duguje šafranu, jednom od najskupljih začina na svijetu. Legenda kaže da je nastao 1574. godine u Milanu. Priča govori o majstoru vitraja koji je radio na prozorima milanske katedrale i koristio šafran za postizanje zlatnih nijansi u staklu. Njegov pomoćnik, u šali, dodao je šafran u rižu tijekom svadbenog slavlja, a rezultat je bio toliko ukusan da je novo jelo ubrzo postalo milanski specijalitet.

Tradicionalno se priprema sa šafranom, telećim temeljcem ili juhom, maslacem, bijelim vinom i parmezanom, a često se poslužuje uz ossobuco alla Milanese, sporo kuhane teleće koljenice. Tajna savršenog rižota? Strpljivo dodavanje temeljca uz neprestano miješanje, što stvara onu karakterističnu kremastu teksturu bez potrebe za vrhnjem.

U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.

Krenimo!

Recept za risotto alla Milanese

Potrebne namirnice:

Šafran

Bijelo vino

Teleća juha (unaprijed pripremljena)

Grana padano (60g)

Luk (60g)

Riža arborio

Maslac (100g)

Sol

papar

Postupak:

Narežemo maslac na kockice

Sitno narežemo luk

Ribamo grana padano

Stavimo šafran u prahu u teleću juhu

Ugrijemo teleću juhu kako bi bila topla. Ne treba kipiti.

Ugrijemo tavu za rižoto

Dodamo prethodno narezanih 60g luka na maslinovo ulje pa lagano pirjamo dok luk ne poprimi zlatnu boju. To će trajati oko 5 minuta

Posolimo luk i dodamo maslinovo ulje po potrebi

Dodajemo 200g riže i dobro ugrijemo rižu

Deglaziramo rižu bijelim vinom

Sve podlijemo telećom juhom, malo po malo

Dodamo grana padano i promiješamo

Dodamo papar

Gasimo vatru pa dodamo hladni maslac koji smo prethodno narezali na kocke

Rižoto će hlađenje postajati sve gušći

Ostavimo da odstoji bar 5 minuta prije serviranja

Serviranje:

Serviramo ga žlicom

Tanjur podignemo i dlanovima ga udaramo ispod kako bi se riža raširila

Dodamo začinsko bilje i grana padano

Dobar tek,

Melkior Bašić

POGLEDAJTE GALERIJU

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali