
Kada probate ovu krumpir salatu, ona na koju ste navikli neće vam više pasti na pamet

Ova kremasta krumpir salata savršen je prilog uz sve vrste pečenog mesa i ribe, a dovoljno je bogata da posluži i kao lagani samostalni obrok
Krumpir salata nezaobilazan je prilog na stolovima diljem zemlje, od obiteljskih roštilja do svečanih blagdanskih objeda. Tradicionalno se priprema s lukom, maslinovim uljem i octom, stvarajući prepoznatljiv, osvježavajući okus koji savršeno prati ribu ili meso s grila.
No, ako niste ljubitelj intenzivnog okusa luka ili vam kiselina octa ne odgovara postoji fantastična alternativa koja osvaja kremastom teksturom i blagim, ali bogatim okusom. Riječ je o krumpir salati bez luka i octa, jelu zbog kojeg ćete zaboraviti na klasični recept, piše Eat Well Crohn's Colitis.
Recept za kremastu krumpir salatu
Iako je dalmatinska verzija s octom klasik, kremasta varijanta nudi potpuno drugačije gastronomsko iskustvo. Glavna prednost ove salate je njezin blaži okus. Izostankom luka i octa, do izražaja dolaze prirodna slatkoća krumpira i ostali sastojci. Upravo je ta blagost čini idealnim odabirom za osobe s osjetljivim želucem, kojima jači začini mogu stvarati probavne smetnje.
Umjesto octa, za povezivanje sastojaka koriste se majoneza i kiselo vrhnje, koji salati daju bogatu teksturu. Ova je verzija iznimno prilagodljiva, lako ju je obogatiti kuhanim jajima, mrkvom ili kiselim krastavcima, pretvarajući jednostavan prilog u zasitan i samostalan obrok.
Sastojci:
-
1 kg krumpira
-
200 g kvalitetne majoneze
-
150 g kiselog vrhnja
-
2 do 3 tvrdo kuhana jaja
-
100 g kiselih krastavaca
-
1 kuhana mrkva
-
1 žličica senfa
-
svježi peršin
-
sol i papar po ukusu
Priprema:
- Započnite tako da krumpir dobro operete i skuhate ga u ljusci u posoljenoj vodi.
- Pustite ga da se ohladi tek toliko da ga možete držati u rukama, a zatim ga ogulite i narežite na kockice.
- Dok se krumpir hladi, pripremite ostale sastojke. Jaja i mrkvu, koje ste prethodno skuhali, narežite na kockice, a kisele krastavce i svježi peršin sitno nasjeckajte.
- U velikoj zdjeli pomiješajte narezani krumpir, jaja, mrkvu, krastavce i peršin.
- U manjoj posudi pripremite umak tako što ćete pjenjačom sjediniti majonezu, kiselo vrhnje i senf dok ne dobijete glatku smjesu.
- Pripremljeni umak prelijte preko sastojaka u zdjeli i lagano promiješajte da se sve poveže.
- Na kraju začinite solju i paprom. Za najbolji okus, salatu je nužno ohladiti u hladnjaku barem sat vremena prije posluživanja kako bi se svi okusi proželi.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Vratio se simbol turističke inflacije. Kuglica sladoleda skuplja od ručka


















