ZA PRSTE POLIZATI /

Kada probate ovu krumpir salatu, ona na koju ste navikli neće vam više pasti na pamet

Ova kremasta krumpir salata savršen je prilog uz sve vrste pečenog mesa i ribe, a dovoljno je bogata da posluži i kao lagani samostalni obrok

VOYO logo
VOYO logo

Krumpir salata nezaobilazan je prilog na stolovima diljem zemlje, od obiteljskih roštilja do svečanih blagdanskih objeda. Tradicionalno se priprema s lukom, maslinovim uljem i octom, stvarajući prepoznatljiv, osvježavajući okus koji savršeno prati ribu ili meso s grila.

No, ako niste ljubitelj intenzivnog okusa luka ili vam kiselina octa ne odgovara postoji fantastična alternativa koja osvaja kremastom teksturom i blagim, ali bogatim okusom. Riječ je o krumpir salati bez luka i octa, jelu zbog kojeg ćete zaboraviti na klasični recept, piše Eat Well Crohn's Colitis.

Kada probate ovu krumpir salatu, ona na koju ste navikli neće vam više pasti na pamet
Foto: Shutterstock

Recept za kremastu krumpir salatu

Iako je dalmatinska verzija s octom klasik, kremasta varijanta nudi potpuno drugačije gastronomsko iskustvo. Glavna prednost ove salate je njezin blaži okus. Izostankom luka i octa, do izražaja dolaze prirodna slatkoća krumpira i ostali sastojci. Upravo je ta blagost čini idealnim odabirom za osobe s osjetljivim želucem, kojima jači začini mogu stvarati probavne smetnje.

Umjesto octa, za povezivanje sastojaka koriste se majoneza i kiselo vrhnje, koji salati daju bogatu teksturu. Ova je verzija iznimno prilagodljiva, lako ju je obogatiti kuhanim jajima, mrkvom ili kiselim krastavcima, pretvarajući jednostavan prilog u zasitan i samostalan obrok. 

Sastojci:

  • 1 kg krumpira

  • 200 g kvalitetne majoneze

  • 150 g kiselog vrhnja

  • 2 do 3 tvrdo kuhana jaja

  • 100 g kiselih krastavaca

  • 1 kuhana mrkva

  • 1 žličica senfa

  • svježi peršin

  • sol i papar po ukusu

Kada probate ovu krumpir salatu, ona na koju ste navikli neće vam više pasti na pamet
Foto: Freepik

Priprema:

  1. Započnite tako da krumpir dobro operete i skuhate ga u ljusci u posoljenoj vodi.
  2. Pustite ga da se ohladi tek toliko da ga možete držati u rukama, a zatim ga ogulite i narežite na kockice.
  3. Dok se krumpir hladi, pripremite ostale sastojke. Jaja i mrkvu, koje ste prethodno skuhali, narežite na kockice, a kisele krastavce i svježi peršin sitno nasjeckajte.
  4. U velikoj zdjeli pomiješajte narezani krumpir, jaja, mrkvu, krastavce i peršin.
  5. U manjoj posudi pripremite umak tako što ćete pjenjačom sjediniti majonezu, kiselo vrhnje i senf dok ne dobijete glatku smjesu.
  6. Pripremljeni umak prelijte preko sastojaka u zdjeli i lagano promiješajte da se sve poveže.
  7. Na kraju začinite solju i paprom. Za najbolji okus, salatu je nužno ohladiti u hladnjaku barem sat vremena prije posluživanja kako bi se svi okusi proželi.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Vratio se simbol turističke inflacije. Kuglica sladoleda skuplja od ručka 

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali