
Melkior Bašić otkriva brzi recept za domaće njoke pesto genovese

Danas idemo napraviti jednu brzu, jednostavnu i vrlo ukusnu kombinaciju, a one najbolje funkcioniraju kad sve napravimo domaće.
Domaći njoki s pesto genovese umakom su pravi odraz talijanske kuhinje, gdje se jednostavni sastojci transformiraju u jelo koje je punog okusa i nevjerojatno zadovoljavajuće. Njoki, pripremljeni od krumpira i brašna, imaju mekanu teksturu koja se savršeno sljubljuje s bogatim i aromatičnim pestom. Ovaj klasični umak od mente, bosiljka, češnjaka, sira i maslinovog ulja donosi pravi mediteranski okus koji podiže jednostavno jelo do savršenstva.
U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.
Za domaće njoke s pesto genovese umakom potrebno je znati tri tehnike.
Kako pripremiti domaće njoke od pečenog krumpira
Kako tostirati pinjole?
Kako napraviti domaći pesto genovese?
A nakon toga sve serviramo na tanjur.
Krenimo!
Recept za domaće njoke pesto genovese
Potrebne namirnice:
Bosiljak (75 g)
Krumpir (1.5 kg)
Voda
Sol
Tostirani pinjoli
Led
Menta (10g)
Biljno ulje
Češnjak (0.5 kom)
Limun (0.5 kom)
Maslinovo ulje (300 g)
Muškatni oraščić (5 g)
Krušne mrvice
Jaje (2 kom)
Parmigiano reggiano
Glatko brašno (200 g)
Domaći njoki od pečenog krumpira
Postupak:
Od 1.5 kg krumpira dobit ćemo oko 750g pečenog krumpira koji ćemo iskoristiti za njoke i valjuške
Krumpir operemo, stavimo ga na lim za pečenje i stavimo peći u zagrijanu na pećnicu 180 stupnjeva između 45 i 60 minuta. Ovisi o krumpiru.
Nakon 45 – 50min provjeravamo je li krumpir gotov pomoću drvenog štapića. Ubodemo drvenim štapićem krumpir – ako se krumpir zadrži na štapiću, nije još gotov. Ako se ne zadržava i štapić se lako vadi, gotov je.
Krumpir smo pekli ukupno 70 minuta
Kada ga izvadimo iz pećnice ostavimo ga da se hladi oko 15 minuta. Nećemo ga potpuno ohladiti, već nam je cilj da se ohladi tek toliko da ga možemo držati u ruci
Pripremimo veću zdjelu sa sitom na vrhu
Krumpir prerežemo po pola pa polovice protisnemo kroz sito. Ne skidamo kožu krumpira
Krećemo od manjih krumpira jer s eoni brže hlade
Ako neki komadi krumpira nisu prošli kroz sito, pomoću oblog dijela špatula ili žlicom protisnemo ostatke
Stavimo vodu da se kuha
Na radnu površinu prosipamo brašno, na njega protisnuti krumpir, naribamo muškatni orah, posolimo s 4 prstohvata i dodamo 2 jaja
Prvo povežemo namirnice sa špatulom, odnosno skupljamo od krajeva prema sredini. To radimo dok nam se ne sjedini smjesa, a onda nastavimo miješati 1-2min tukama dok ne dobijemo jednoliku smjesu i ne pokupimo svo brašno
Pobrašnimo površinu, odrežemo dio rijesta pa oblikujemo ogačak valjak
Dobro pobrašnim tijekom i nakon valjanja pa razrežemo na manje pravokutne komade
Ako ih odlučimo oblikovati dalje pomoću rebraste daščice, sita ili vilice, dobivamo njoke
Kuhamo njoke u slanoj kipućoj vodi.
Stavimo kuhati njoke. Njoki su kuhani kada se njih oko 80% digne na površinu. Od tog trenutka, ostavimo ih kuhati još minutu da budu ako treba
Kad se kuhaju, ocijemo ih te izvadimo
Tostiranje pinjola
Postupak:
Rasporedimo ih na tavu. Ne natrpamo ih previše jer se neće ravnomjerno tostirati
Tostiranje može trajati između 5 i 10 minuta
Možemo ih posoliti na početku ili tijekom tostiranja
Kada poprime smećkastu boju, odložimo ih sa strane da se ohlade
Tava je i dalje ugrijana te da se tostiranje samim time nastavlja
Ako smo dobili razinu tostiranja koju smo htjeli, prebacimo ih odmah u plastičnu posudu da se počnu hladiti
Možemo ih poklopiti tek onda kada se potpuno ohlade
Domaći pesto genovese
Postupak:
Operemo i posušimo bilje
Odvojimo listove od stabljike
U blender stavimo bilje, tostirane pinjole, parmezan i pola režnja češnjaka koji smo narezali na tanke listiće
Dodamo ulje
Blendamo za početak na manje okretaja
Pošto blender grije pesto, dodamo 3 kocke leda kako bismo ga hladili te tako sačuvali njegovu boju
Dodajmo i malo biljnog ulja da imamo kombinaciju s maslinovim. Tako neće biti preintenzivno
Nastavimo blendati da se sve poveže
Dodamo malo krušnih mrvica i oko 20g kiseline koju dobijemo iz polovice limuna
Pojačamo broj okretaja pa polako dodamo vodu
Na samom kraju nakon što se sve sjedinilo, dodajemo 2 prstohvata soli
Blendamo vrlo kratko na još 2-3 sekunde
Kada je pesto genovese gotov, prebacimo ga u posudu u kojoj ćemo ga skladištiti
Bitno je čuvati ga u tamnom prostoru, npr hladnjaku, kako ne bi izgubio žarku boju
Serviranje:
Vruće njoke stavimo u duboku zdjeli pa dodamo 2 žlice domaćeg pesta. Ako koristimo kupovni, dovoljna je jedna
Promiješamo
Ako njoki upiju previše pesta, uvijek možemo dodati malo vode od kuhanja njoka
Stavimo porciju od 250 g njoka u tanjur za serviranje
Iznad tanjura ogulimo nekoliko listića parmezana te ukrasimo listom bosiljka
Dobar tek,
POGLEDAJTE GALERIJU















