MASTERMEAL /

Melkior Bašić otkriva brzi recept za domaće njoke pesto genovese

Ovaj klasični umak od mente, bosiljka, češnjaka, sira i maslinovog ulja donosi pravi mediteranski okus

VOYO logo
VOYO logo

Danas idemo napraviti jednu brzu, jednostavnu i vrlo ukusnu kombinaciju, a one najbolje funkcioniraju kad sve napravimo domaće.

Domaći njoki s pesto genovese umakom su pravi odraz talijanske kuhinje, gdje se jednostavni sastojci transformiraju u jelo koje je punog okusa i nevjerojatno zadovoljavajuće. Njoki, pripremljeni od krumpira i brašna, imaju mekanu teksturu koja se savršeno sljubljuje s bogatim i aromatičnim pestom. Ovaj klasični umak od mente, bosiljka, češnjaka, sira i maslinovog ulja donosi pravi mediteranski okus koji podiže jednostavno jelo do savršenstva.

U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.

Za domaće njoke s pesto genovese umakom potrebno je znati tri tehnike.

Kako pripremiti domaće njoke od pečenog krumpira

Kako tostirati pinjole?

Kako napraviti domaći pesto genovese?

A nakon toga sve serviramo na tanjur.

Krenimo!

Recept za domaće njoke pesto genovese

Potrebne namirnice:

Bosiljak (75 g)

Krumpir (1.5 kg)

Voda

Sol

Tostirani pinjoli

Led

Menta (10g)

Biljno ulje

Češnjak (0.5 kom)

Limun (0.5 kom)

Maslinovo ulje (300 g)

Muškatni oraščić (5 g)

Krušne mrvice

Jaje (2 kom)

Parmigiano reggiano

Glatko brašno (200 g)

Domaći njoki od pečenog krumpira

Postupak:

Od 1.5 kg krumpira dobit ćemo oko 750g pečenog krumpira koji ćemo iskoristiti za njoke i valjuške

Krumpir operemo, stavimo ga na lim za pečenje i stavimo peći u zagrijanu na pećnicu 180 stupnjeva između 45 i 60 minuta. Ovisi o krumpiru.

Nakon 45 – 50min provjeravamo je li krumpir gotov pomoću drvenog štapića. Ubodemo drvenim štapićem krumpir – ako se krumpir zadrži na štapiću, nije još gotov. Ako se ne zadržava i štapić se lako vadi, gotov je.

Krumpir smo pekli ukupno 70 minuta

Kada ga izvadimo iz pećnice ostavimo ga da se hladi oko 15 minuta. Nećemo ga potpuno ohladiti, već nam je cilj da se ohladi tek toliko da ga možemo držati u ruci

Pripremimo veću zdjelu sa sitom na vrhu

Krumpir prerežemo po pola pa polovice protisnemo kroz sito. Ne skidamo kožu krumpira

Krećemo od manjih krumpira jer s eoni brže hlade

Ako neki komadi krumpira nisu prošli kroz sito, pomoću oblog dijela špatula ili žlicom protisnemo ostatke

Stavimo vodu da se kuha

Na radnu površinu prosipamo brašno, na njega protisnuti krumpir, naribamo muškatni orah, posolimo s 4 prstohvata i dodamo 2 jaja

Prvo povežemo namirnice sa špatulom, odnosno skupljamo od krajeva prema sredini. To radimo dok nam se ne sjedini smjesa, a onda nastavimo miješati 1-2min tukama dok ne dobijemo jednoliku smjesu i ne pokupimo svo brašno

Pobrašnimo površinu, odrežemo dio rijesta pa oblikujemo ogačak valjak

Dobro pobrašnim tijekom i nakon valjanja pa razrežemo na manje pravokutne komade

Ako ih odlučimo oblikovati dalje pomoću rebraste daščice, sita ili vilice, dobivamo njoke

Kuhamo njoke u slanoj kipućoj vodi.

Stavimo kuhati njoke. Njoki su kuhani kada se njih oko 80% digne na površinu. Od tog trenutka, ostavimo ih kuhati još minutu da budu ako treba

Kad se kuhaju, ocijemo ih te izvadimo

Tostiranje pinjola

Postupak:

Rasporedimo ih na tavu. Ne natrpamo ih previše jer se neće ravnomjerno tostirati

Tostiranje može trajati između 5 i 10 minuta

Možemo ih posoliti na početku ili tijekom tostiranja

Kada poprime smećkastu boju, odložimo ih sa strane da se ohlade

Tava je i dalje ugrijana te da se tostiranje samim time nastavlja

Ako smo dobili razinu tostiranja koju smo htjeli, prebacimo ih odmah u plastičnu posudu da se počnu hladiti

Možemo ih poklopiti tek onda kada se potpuno ohlade

Domaći pesto genovese

Postupak:

Operemo i posušimo bilje

Odvojimo listove od stabljike

U blender stavimo bilje, tostirane pinjole, parmezan i pola režnja češnjaka koji smo narezali na tanke listiće

Dodamo ulje

Blendamo za početak na manje okretaja

Pošto blender grije pesto, dodamo 3 kocke leda kako bismo ga hladili te tako sačuvali njegovu boju

Dodajmo i malo biljnog ulja da imamo kombinaciju s maslinovim. Tako neće biti preintenzivno

Nastavimo blendati da se sve poveže

Dodamo malo krušnih mrvica i oko 20g kiseline koju dobijemo iz polovice limuna

Pojačamo broj okretaja pa polako dodamo vodu

Na samom kraju nakon što se sve sjedinilo, dodajemo 2 prstohvata soli

Blendamo vrlo kratko na još 2-3 sekunde

Kada je pesto genovese gotov, prebacimo ga u posudu u kojoj ćemo ga skladištiti

Bitno je čuvati ga u tamnom prostoru, npr hladnjaku, kako ne bi izgubio žarku boju

Serviranje:

Vruće njoke stavimo u duboku zdjeli pa dodamo 2 žlice domaćeg pesta. Ako koristimo kupovni, dovoljna je jedna

Promiješamo

Ako njoki upiju previše pesta, uvijek možemo dodati malo vode od kuhanja njoka

Stavimo porciju od 250 g njoka u tanjur za serviranje

Iznad tanjura ogulimo nekoliko listića parmezana te ukrasimo listom bosiljka

Dobar tek,

Melkior Bašić

POGLEDAJTE GALERIJU

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali