MASTERMEAL /

Pripremate roštilj? Dobro će vam doći recept vrhunskog chefa za domaći bbq umak

Kombinacija slatkoće, kiselosti, dimljenosti i začinjenosti čini ovaj umak nezamjenjivim dodatkom za meso s roštilja

VOYO logo
VOYO logo

Ako je meso ying, onda je kvalitetni bbq umak yang. A nema boljeg BBQ umaka od domaćeg.

Domaći bbq umak je prava stvar za ljubitelje roštilja i hrskavih jela, jer nudi puno bogatiji i dublji okus od komercijalnih verzija. Kombinacija slatkoće, kiselosti, dimljenosti i začinjenosti čini ovaj umak nezamjenjivim dodatkom za meso s roštilja, pržene pileće krilce ili čak kao marinadu. Klasični bbq umak najčešće se pravi od worcestershire umaka, ketčapa, senfa, pancete, luka i i začina, ali tu je prostor i za kreativne varijacije, poput dodavanja dimljene paprike ili čak meda za dodatnu slatkoću.

U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.

Krenimo!

Recept za domaći bbq umak

Potrebne namirnice:

Worcestershire umak (10g)

Kečap (300g)

Papar mljeveni

Sol

Voda

Luk (55g)

Senf (50g)

Panceta (55g)

Postupak:

Očistimo pancetu od hrskavice. Skinemo joj i kožu s donje strane. To se može sve zalediti i iskoristiti za pripremu nekih drugih jela.

Narežemo pancetu na tanke ploške, ploške na tanke štapiće pa štapiće na sitne kockice.

Operemo, ogulimo i sitno nasjeckamo luk.

Omjer pancete i luka je 1:1

U hladnu duboku tacu stavimo pancetu.

Upalimo vatru da se panceta počne grijati. Važno je grijati na laganoj vatri.

Kada panceta počne puštati masnoću, dodat ćemo luk.

Posolimo.

Kad se luk zaprži, podlijemo s malo vode.

Sva voda sada treba ishlapiti pa možemo i malo pojačati vatru.

Kada ishlapi sva tekućina, smanjimo vatru.

Dodamo kečap. Dodamo pola žlice senfa. Maknemo s vatre pa promiješamo.

Dodamo worcestershire umak.

Umak treba malo zakipiti da se to sve poveže. Kada zakipi, ugasimo vatru.

Posolimo i popaprimo.

Prije serviranja trebamo dobro ohladiti umak.

Dobar tek,

Melkior Bašić

POGLEDAJTE GALERIJU

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali