POSTOJI I LEGENDA /

Melkior Bašić otkriva tajne originalne cezar salate. Donosimo recept i postupak pripreme

Salata je brzo postala hit među gostima, a zatim i svjetski poznati klasik, nezaobilazan u restoranima diljem svijeta

VOYO logo
VOYO logo

Originalna cezar salata nema piletinu! Šokantno, zar ne? Ali ne brinite i dalje je fino.

Originalna cezar salata ne potječe čak ni iz Italije, nego iz Meksika. 1920-tih talijanski chef Ceasar Cardini bio je vlasnik restorana u Tijuani. Prema legendi, salata je nastala iz nužde – restoranski gosti su nahrupili tijekom američkog Dana nezavisnosti, a zalihe sastojaka bile su ograničene. Cardini je improvizirao s onim što je imao pri ruci: rimskom salatom, parmezanom, krušnim krutonima. Salata je brzo postala hit među gostima, a zatim i svjetski poznati klasik, nezaobilazan u restoranima diljem svijeta.

U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa za svaku tehniku – posjetiti MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.

Za Cezar salatu potrebno je znati dvije tehnike.

Cezar dresing

Veliki krutoni

A nakon toga sve serviramo na tanjur.

Cezar dresing

Potrebne namirnice:

Češnjak (5g)

Inćuni (10g)

Senf (15g)

Žumanjak (2kom)

Limeta sok (20g)

Biljno ulje (100g)

Maslinovo ulje (100g)

Parmigiano reggiano (20g)

Sol

Papar

Voda

Postupak:

dio:

Sitno nasjeckamo češnjak i inćune

Nasjeckani češnjak i inćune stavimo u istu hrpu i dodatno nasjeckamo. Ideja je sjeckanjem napraviti nešto nalik na pastu od češnjaka i inćuna

Potom sve spremimo u zdjelu

2. dio:

Razdvojimo žumanjke od bjelanjka pa ih stavimo u posebnu posudu

Dodamo u to pastu od sitno nasjeckanog češnjaka i inćuna

Dodamo žlicu senfa

Pomiješamo sve pjenjačom

U posudu dodamo malo maslinovog ulja

Potom dodamo malo biljnog ulja da izbjegnemo intenzivni okus maslinovog

Dodamo sol i papar po potrebi

Iscijedimo dok od jedne limete i promiješamo

S vodom možemo razrijediti umak, po potrebi.

Za kraj, dodamo parmigiano reggiano (parmezan) i sve još dobro izmiješamo.

Veliki krutoni

Potrebne namirnice:

Biljno ulje

Sol

Focaccia

Postupak:

Kruh narežemo na deblje šnite, kao da su štapići.

Masnim papirom prekrijemo podlogu lima za pečenje

Stavimo štapiće kruha na masni papir u pleh

Pouljimo kruh s biljnim uljem i pospemo začinsko bilje

Posolimo

Pečemo u pećnici na 230C jer želimo da kruh naglo dobije zlatnu boju, ali da u sredini ostane mekan

Nakon što se kruh ispeče, ostavimo ga da se ohladi

Nakon što se kruh ohladio, narežemo ga na velike kocke

Tako dobivamo prave velike krutone

Serviranje

Potrebne namirnice:

Salata romana (150g)

Cezar dresing

Veliki krutoni

Postupak:

Operemo salatu

Velike listove prepolovima. Manje listove možemo ostaviti čitave

Izbacimo višak vode iz zdjele u kojoj je bila salata pa ju narezanu vratimo unutra

Cezar dresing izlijemo preko salate

Promiješamo

Složimo sve na tanjur u koji ćemo servirati

Na vrh možemo dodatno naribati 5-10g sira

Pobacamo velike kocke krutona

Dobar tek,

Melkior Bašić

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO Pogledajte što vas očekuje u prvoj epizodi novog reality showa

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali