
Melkior Bašić otkriva tajne originalne cezar salate. Donosimo recept i postupak pripreme

Originalna cezar salata nema piletinu! Šokantno, zar ne? Ali ne brinite i dalje je fino.
Originalna cezar salata ne potječe čak ni iz Italije, nego iz Meksika. 1920-tih talijanski chef Ceasar Cardini bio je vlasnik restorana u Tijuani. Prema legendi, salata je nastala iz nužde – restoranski gosti su nahrupili tijekom američkog Dana nezavisnosti, a zalihe sastojaka bile su ograničene. Cardini je improvizirao s onim što je imao pri ruci: rimskom salatom, parmezanom, krušnim krutonima. Salata je brzo postala hit među gostima, a zatim i svjetski poznati klasik, nezaobilazan u restoranima diljem svijeta.
U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa za svaku tehniku – posjetiti MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.
Za Cezar salatu potrebno je znati dvije tehnike.
Cezar dresing
Veliki krutoni
A nakon toga sve serviramo na tanjur.
Cezar dresing
Potrebne namirnice:
Češnjak (5g)
Inćuni (10g)
Senf (15g)
Žumanjak (2kom)
Limeta sok (20g)
Biljno ulje (100g)
Maslinovo ulje (100g)
Parmigiano reggiano (20g)
Sol
Papar
Voda
Postupak:
dio:
Sitno nasjeckamo češnjak i inćune
Nasjeckani češnjak i inćune stavimo u istu hrpu i dodatno nasjeckamo. Ideja je sjeckanjem napraviti nešto nalik na pastu od češnjaka i inćuna
Potom sve spremimo u zdjelu
2. dio:
Razdvojimo žumanjke od bjelanjka pa ih stavimo u posebnu posudu
Dodamo u to pastu od sitno nasjeckanog češnjaka i inćuna
Dodamo žlicu senfa
Pomiješamo sve pjenjačom
U posudu dodamo malo maslinovog ulja
Potom dodamo malo biljnog ulja da izbjegnemo intenzivni okus maslinovog
Dodamo sol i papar po potrebi
Iscijedimo dok od jedne limete i promiješamo
S vodom možemo razrijediti umak, po potrebi.
Za kraj, dodamo parmigiano reggiano (parmezan) i sve još dobro izmiješamo.
Veliki krutoni
Potrebne namirnice:
Biljno ulje
Sol
Focaccia
Postupak:
Kruh narežemo na deblje šnite, kao da su štapići.
Masnim papirom prekrijemo podlogu lima za pečenje
Stavimo štapiće kruha na masni papir u pleh
Pouljimo kruh s biljnim uljem i pospemo začinsko bilje
Posolimo
Pečemo u pećnici na 230C jer želimo da kruh naglo dobije zlatnu boju, ali da u sredini ostane mekan
Nakon što se kruh ispeče, ostavimo ga da se ohladi
Nakon što se kruh ohladio, narežemo ga na velike kocke
Tako dobivamo prave velike krutone
Serviranje
Potrebne namirnice:
Salata romana (150g)
Cezar dresing
Veliki krutoni
Postupak:
Operemo salatu
Velike listove prepolovima. Manje listove možemo ostaviti čitave
Izbacimo višak vode iz zdjele u kojoj je bila salata pa ju narezanu vratimo unutra
Cezar dresing izlijemo preko salate
Promiješamo
Složimo sve na tanjur u koji ćemo servirati
Na vrh možemo dodatno naribati 5-10g sira
Pobacamo velike kocke krutona
Dobar tek,
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO Pogledajte što vas očekuje u prvoj epizodi novog reality showa















