MASTERMEAL /

Eliksir za probavu: Vrhunski chef otkriva recept za zdravu i ukusnu krem juhu

VOYO logo
VOYO logo

Znate li ljude koji ne vole celer? Sigurno znate. A znate tko je iznimno volio celer? Stari rimljani!

Celer je biljka koja je u rimskoj antici bila smatrana pravim zdravim eliksirom. Rimljani su u njemu prepoznavali više od običnog povrća; vjerovali su da celer ima snažna ljekovita svojstva, osobito za probavu i detoksikaciju tijela. Iako su bili poznati po borbenim vještinama i strategijama, Rimljani su znali da istu pažnju treba posvetiti i zdravlju, pa su koristili celer u napicima i pripravcima koji su im pomagali očuvati vitalnost. S obzirom na to da su se tadašnjim "superhranjivim" biljkama pridavali gotovo magična svojstva, nije bilo iznenađenje što je celer, uz ostale biljke, postao nezaobilazan dio njihove svakodnevne prehrane i medicine.

Mi ćemo od celera napraviti jednu prefinu domaću krem juhu. Koja ne samo da je zdrava, nego može služiti i kao afrodizijak. Tako da, svako može u toj juhi naći nešto dobro.

U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.

Za krem juhu od celera potrebno je znati dvije tehnike:

Kako napraviti krem juhu od celera

Kako pripremiti tostirane suncokretove sjemenke

A nakon toga sve serviramo na tanjur.

Krenimo!

Recept za krem juhu od celera

Potrebne namirnice:

Celer (800g)

Maslinovo ulje

Sol

Maslac (100g)

Luk (1 glavica)

Voda

Papar

Voda

Vrhnje za kuhanje (200mL)

Postupak:

Operemo celer i očistimo ga tako što ćemo oguliti koru

Narežemo celer na ploške

Očistimo i narežemo luk na ploške

Luk dinstamo u loncu na maslinovom ulju

Posolimo po želji

Kada luk poprimi zlatnosmeđu boju, dodajemo šnite narezanog celera. Celer treba malo dulje pržiti da se karamelizira

Kada celer poprimi smećkastu boju, došlo je do karamelizacije

Dodajemo maslac koji se treba rastopiti i poprimiti smeđu boju

Nakon toga polijemo sve vodom i pirjamo na laganoj vatri oko 45min

Prebacujemo sadržaj iz lonca u blender i sve skupa blendamo

Dodajemo vodu do željene teksture juhe

Prava tekstura juhe je kada prolaskom kuhače ili špatule ne ostaje vidljiv trag na površini juhe

Dodajemo sol i papar po želji

Legiramo sve vrhnjem za kuhanjem, odnosno gasimo vatru i postepeno dolijevamo vrhnje za kuhanje

Tostiranje sjemenki suncokreta

Potrebne namirnice:

Suncokretove sjemenke

Postupak:

Stavimo na tavu jedan tanki sloj suncokretovih sjemenki

Upalimo vatru na srednju toplinu. Ciljamo da poprime žučkastosmeđu boju. Neće biti zlatne

Nakon toga ih mičemo s vatre u zdjelicu

Serviranje

Postupak:

Šefljom ili šefarkom dodajemo juhu u zdjelicu

Dodajemo žlicu kiselog vrhnja u juhu te ga ukrasimo po vrhu

Dodajemo malo maslinovog ulje po vrhu kako bi ga ukrasili

Za kraju prospemo nešto manje od pola šake tostiranih suncokretnovih sjemenki po vrhu

Dobar tek,

Melkior Bašić

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali