
Eliksir za probavu: Vrhunski chef otkriva recept za zdravu i ukusnu krem juhu

Znate li ljude koji ne vole celer? Sigurno znate. A znate tko je iznimno volio celer? Stari rimljani!
Celer je biljka koja je u rimskoj antici bila smatrana pravim zdravim eliksirom. Rimljani su u njemu prepoznavali više od običnog povrća; vjerovali su da celer ima snažna ljekovita svojstva, osobito za probavu i detoksikaciju tijela. Iako su bili poznati po borbenim vještinama i strategijama, Rimljani su znali da istu pažnju treba posvetiti i zdravlju, pa su koristili celer u napicima i pripravcima koji su im pomagali očuvati vitalnost. S obzirom na to da su se tadašnjim "superhranjivim" biljkama pridavali gotovo magična svojstva, nije bilo iznenađenje što je celer, uz ostale biljke, postao nezaobilazan dio njihove svakodnevne prehrane i medicine.
Mi ćemo od celera napraviti jednu prefinu domaću krem juhu. Koja ne samo da je zdrava, nego može služiti i kao afrodizijak. Tako da, svako može u toj juhi naći nešto dobro.
U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.
Za krem juhu od celera potrebno je znati dvije tehnike:
Kako napraviti krem juhu od celera
Kako pripremiti tostirane suncokretove sjemenke
A nakon toga sve serviramo na tanjur.
Krenimo!
Recept za krem juhu od celera
Potrebne namirnice:
Celer (800g)
Maslinovo ulje
Sol
Maslac (100g)
Luk (1 glavica)
Voda
Papar
Voda
Vrhnje za kuhanje (200mL)
Postupak:
Operemo celer i očistimo ga tako što ćemo oguliti koru
Narežemo celer na ploške
Očistimo i narežemo luk na ploške
Luk dinstamo u loncu na maslinovom ulju
Posolimo po želji
Kada luk poprimi zlatnosmeđu boju, dodajemo šnite narezanog celera. Celer treba malo dulje pržiti da se karamelizira
Kada celer poprimi smećkastu boju, došlo je do karamelizacije
Dodajemo maslac koji se treba rastopiti i poprimiti smeđu boju
Nakon toga polijemo sve vodom i pirjamo na laganoj vatri oko 45min
Prebacujemo sadržaj iz lonca u blender i sve skupa blendamo
Dodajemo vodu do željene teksture juhe
Prava tekstura juhe je kada prolaskom kuhače ili špatule ne ostaje vidljiv trag na površini juhe
Dodajemo sol i papar po želji
Legiramo sve vrhnjem za kuhanjem, odnosno gasimo vatru i postepeno dolijevamo vrhnje za kuhanje
Tostiranje sjemenki suncokreta
Potrebne namirnice:
Suncokretove sjemenke
Postupak:
Stavimo na tavu jedan tanki sloj suncokretovih sjemenki
Upalimo vatru na srednju toplinu. Ciljamo da poprime žučkastosmeđu boju. Neće biti zlatne
Nakon toga ih mičemo s vatre u zdjelicu
Serviranje
Postupak:
Šefljom ili šefarkom dodajemo juhu u zdjelicu
Dodajemo žlicu kiselog vrhnja u juhu te ga ukrasimo po vrhu
Dodajemo malo maslinovog ulje po vrhu kako bi ga ukrasili
Za kraju prospemo nešto manje od pola šake tostiranih suncokretnovih sjemenki po vrhu
Dobar tek,















