
Uz Melkiora Bašića naučite pripremiti jaja Benedikt: 'Jednostavnije je nego što mislite'

Pozdrav svima, ja sam Melkior Bašić, kuhar s višegodišnjim iskustvom kuhanja u vrhunskim hotelima i restoranima. Kroz nadolazeću seriju članaka pokušat ću vam na najbolji način približiti svijet vrhunske kuhinje tako da restoranska jela možete napraviti u svojim kuhinjama. Vjerujte mi, sve se može. Samo budite spremni na jednu novost. Svako kompleksnije jelo u sebi najčešće ima nekoliko tehnika. Tehnike gledajte kao ''mini recepte''. Tako da ću vas kroz ovaj serijal učiti o svim potrebnim tehnikama za neki kompleksniji, ali i jednostavniji recept.
Jeste spremni? Znam da jeste. Danas su na redu – Jaja Benedikt.
Jaja Benedikt su prestižni restoranski doručak ili brunch koji definitivno želite znati napraviti. Jaja Benedikt su nastala krajem 19. stoljeća u New Yorku, navodno su rezultat gastronomske inspiracije jednog mamurnog gosta hotela Waldorf, koji je poželio konkretan doručak prepun okusa. A to je i dobio. Kombinacija poširanog jaja, holandez umaka, slanince (pancete) i špinata na tostiranom kruhu stvorili su klasik kojeg ima gotovo svaki bolji restoran na svijetu.
Mnogi misle da je postupak kompleksan, a pokazat ću vam kako možete bez stresa napraviti ovo vrhunsko restoransko jelo. U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa – posjetiti MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.
Tehnike potrebne za Jaja Benedikt
Za Jaja Benedikt potrebno je znati 5 tehnika:
Tostirani kruh
Hrskava panceta
Sotirani špinat
Holandez Umak
Poširano jaje
Tostirani kruh
Potrebne namirnice:
toast kruh (2 kom)
Postupak
Toast kruh narežemo na željeni oblik i na umjereno zagrijanoj tavi tostiramo do zlatne boje
Hrskava panceta
Potrebne namirnice:
panceta (40g)
Postupak:
tanko narezanu pancetu stavimo na mlaku tavu bez ulja i umjereno ju pržimo
nakon što s obje strane dobije boju, pancetu maknemo s tave na rashladnu rešetku
Sotiranje špinata
Potrebne namirnice:
Voda (po potrebi)
biljno ulje (20g)
špinat list (40g)
Sol (po potrebi)
Postupak:
na ugrijanu tavu dodajemo ulje, a nakon toga špinat
sve podlijemo vodom i poklopimo poklopcem kako bi se špinat upario
nakon 5 do 10 minuta zasolimo špinat i maknemo s vatre
Hollaindese umak
Potrebne namirnice:
Voda (po potrebi)
Sol ( po potrebi)
Limun sok (10g)
Žumanjak (po potrebi)
Ghee/pročišćeni maslac (180g)
Postupak:
U duboku tavu ulijemo vodu i zakipimo ju
Potom smanjimo vatru
U jednu posudu stavimo žumanjke
U tu posudu posudu dodamo limun sok i posolimo. Sve dobro razradimo pjenjačom
Razmućene žumanjke koji su u posudi stavljamo poviše lonca iz kojeg pari voda. Tako na pari kuhamo razmućene žumanjke, a pritom neprestano miješamo pjenjačom. U kuhinji se ovo zove ''topla kupka''
Po potrebi žumanjke maknemo s pare kako nam sene bi prekuhao, odnosno postao kajgana
Miješamo žumanjke dok ne postanu kremasti, a potom ih maknemo potpuno s pare
Kuhanim žumanjcima dodamo pročišćeni maslac
VAŽNO! Ghee dodajemo malo po malo i pritom neprestano miješamo pjenjačom
Kada je gotov, umak ne smijete stavljati u frižider ni na hladno. On mora stalno biti topao
Poširano jaje
Potrebne namirnice:
Jaja (ovisno koliko želite napraviti)
Jabučni ocat (50g)
Voda (1.5 – 2L)
Postupak:
Jaje otvorimo udarcem na ravnoj površini, a potom ga prebacimo u šalicu. U šalici smije biti samo jedno jaje
U duboki lonac stavimo vodu i ocat
Zavrijemo, ali voda ne smije kipjeti (biti iznad 95C)
Pjenjačom napravimo vrtlog u sredini vode koja vrije
Vrlo lagano uronimo jaje
Jaje kuhamo u vodi između 5 i 7 minuta
Voda mora vriti, ali ne smije kipiti
Prstima provjerima je li jaje mekano, odnosno da nije pretvrdo. Ne smijemo ga prekuhati
Izvadimo poširano jaje i i postavimo ga sa strane na plitki tanjur
Serviranje
Pripremimo sve komponente i serviramo ih
Prvo na plitki tanjur stavljamo tostirani toast kruh
Na njega stavljamo sotirani špinat
Slijedi hrskava panceta
Stavljamo poširano jaje
Za kraj na vrh stavljamo Hollandaise umak preko poširanog jajeta
Po potrebi možete sve dekorirati ukrasnim biljem
Dobar tek! J
Melkior Bašić
POGLEDAJTE GALERIJU

![[KVIZ] Koliko znaš o seriji "Naši i vaši"?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/05/1297598/H-1a3505de-f244-4b75-8292-9b23d0a08e05-550.webp?1749124766)








