TRIKOVI I TAJNE /

Uz Melkiora Bašića naučite pripremiti jaja Benedikt: 'Jednostavnije je nego što mislite'

Jaja Benedikt su nastala krajem 19. stoljeća u New Yorku, navodno su rezultat gastronomske inspiracije jednog mamurnog gosta hotela Waldorf

VOYO logo
VOYO logo

Pozdrav svima, ja sam Melkior Bašić, kuhar s višegodišnjim iskustvom kuhanja u vrhunskim hotelima i restoranima. Kroz nadolazeću seriju članaka pokušat ću vam na najbolji način približiti svijet vrhunske kuhinje tako da restoranska jela možete napraviti u svojim kuhinjama. Vjerujte mi, sve se može. Samo budite spremni na jednu novost. Svako kompleksnije jelo u sebi najčešće ima nekoliko tehnika. Tehnike gledajte kao ''mini recepte''. Tako da ću vas kroz ovaj serijal učiti o svim potrebnim tehnikama za neki kompleksniji, ali i jednostavniji recept.

Jeste spremni? Znam da jeste. Danas su na redu – Jaja Benedikt.

Jaja Benedikt su prestižni restoranski doručak ili brunch koji definitivno želite znati napraviti. Jaja Benedikt su nastala krajem 19. stoljeća u New Yorku, navodno su rezultat gastronomske inspiracije jednog mamurnog gosta hotela Waldorf, koji je poželio konkretan doručak prepun okusa. A to je i dobio. Kombinacija poširanog jaja, holandez umaka, slanince (pancete) i špinata na tostiranom kruhu stvorili su klasik kojeg ima gotovo svaki bolji restoran na svijetu.

Mnogi misle da je postupak kompleksan, a pokazat ću vam kako možete bez stresa napraviti ovo vrhunsko restoransko jelo. U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa – posjetiti MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.

Tehnike potrebne za Jaja Benedikt

Za Jaja Benedikt potrebno je znati 5 tehnika:

Tostirani kruh

Hrskava panceta

Sotirani špinat

Holandez Umak

Poširano jaje

Tostirani kruh

Potrebne namirnice:

toast kruh (2 kom)

Postupak

Toast kruh narežemo na željeni oblik i na umjereno zagrijanoj tavi tostiramo do zlatne boje

Hrskava panceta

Potrebne namirnice:

panceta (40g)

Postupak:

tanko narezanu pancetu stavimo na mlaku tavu bez ulja i umjereno ju pržimo

nakon što s obje strane dobije boju, pancetu maknemo s tave na rashladnu rešetku

Sotiranje špinata

Potrebne namirnice:

Voda (po potrebi)

biljno ulje (20g)

špinat list (40g)

Sol (po potrebi)

Postupak:

na ugrijanu tavu dodajemo ulje, a nakon toga špinat

sve podlijemo vodom i poklopimo poklopcem kako bi se špinat upario

nakon 5 do 10 minuta zasolimo špinat i maknemo s vatre

Hollaindese umak

Potrebne namirnice:

Voda (po potrebi)

Sol ( po potrebi)

Limun sok (10g)

Žumanjak (po potrebi)

Ghee/pročišćeni maslac (180g)

Postupak:

U duboku tavu ulijemo vodu i zakipimo ju

Potom smanjimo vatru

U jednu posudu stavimo žumanjke

U tu posudu posudu dodamo limun sok i posolimo. Sve dobro razradimo pjenjačom

Razmućene žumanjke koji su u posudi stavljamo poviše lonca iz kojeg pari voda. Tako na pari kuhamo razmućene žumanjke, a pritom neprestano miješamo pjenjačom. U kuhinji se ovo zove ''topla kupka''

Po potrebi žumanjke maknemo s pare kako nam sene bi prekuhao, odnosno postao kajgana

Miješamo žumanjke dok ne postanu kremasti, a potom ih maknemo potpuno s pare

Kuhanim žumanjcima dodamo pročišćeni maslac

VAŽNO! Ghee dodajemo malo po malo i pritom neprestano miješamo pjenjačom

Kada je gotov, umak ne smijete stavljati u frižider ni na hladno. On mora stalno biti topao

Poširano jaje

Potrebne namirnice:

Jaja (ovisno koliko želite napraviti)

Jabučni ocat (50g)

Voda (1.5 – 2L)

Postupak:

Jaje otvorimo udarcem na ravnoj površini, a potom ga prebacimo u šalicu. U šalici smije biti samo jedno jaje

U duboki lonac stavimo vodu i ocat

Zavrijemo, ali voda ne smije kipjeti (biti iznad 95C)

Pjenjačom napravimo vrtlog u sredini vode koja vrije

Vrlo lagano uronimo jaje

Jaje kuhamo u vodi između 5 i 7 minuta

Voda mora vriti, ali ne smije kipiti

Prstima provjerima je li jaje mekano, odnosno da nije pretvrdo. Ne smijemo ga prekuhati

Izvadimo poširano jaje i i postavimo ga sa strane na plitki tanjur

Serviranje

Pripremimo sve komponente i serviramo ih

Prvo na plitki tanjur stavljamo tostirani toast kruh

Na njega stavljamo sotirani špinat

Slijedi hrskava panceta

Stavljamo poširano jaje

Za kraj na vrh stavljamo Hollandaise umak preko poširanog jajeta

Po potrebi možete sve dekorirati ukrasnim biljem

Dobar tek! J

Melkior Bašić

POGLEDAJTE GALERIJU

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali