
Samo jedan ovakav obrok tjedno znatno povećava šanse od raka prostate

Kad se idući put zaželite slasnog i masnog hamburgera ili pomfrita, dobro promislite! Naime, njihova konzumacija samo jednom tjedno može povećati rizik od karcinoma prostate za čak 37 posto.
Istraživanje provedeno u Sjedinjenim Američkim Državama temelji se na podacima studije koja je analizirala podatke prehrambenog upitnika provedenog na 1.549 muškaraca u dobi od 35 do 75 godina.
Rezultati objavljeni u časopisu
Autori studije objašnjavaju rezultate činjenicom da zagrijavanjem ulja na visokim temperaturama nastaju karcinogeni spojevi, poput akrilamida, heterocikličkih amina i aldehida, čiji se toksični učinak na organizam povećava ponovnim korištenjem istog, kao i dužinom prženja namirnice.
Ovo je prva studija koja ukazuje na povezanost učestale konzumacije pržene hrane (jednom ili više tjedno) s rizikom od karcinoma prostate.
http://www.vitamini.hr/













