
Stručnjaci upozoravaju: 'Ove namirnice morate jesti za zdravlje očiju'

Stručnjakinje objašnjavaju kako prehrana utječe na vid i koje su ključne tvari za očuvanje zdravlja očiju
Zabrinjavajući podaci novog istraživanja pokazuju kako čak dvije trećine ljudi primjećuje pogoršanje vida s godinama, a više od trećine bori se s nekim oblikom ozbiljnijih problema s vidom. Unatoč tome, čak 42% osoba i dalje ne zna koja hrana može ojačati njihov vid, otkriva studija koju je proveo MacuShield, proizvođač specijaliziranih dodataka prehrani za oči.
U svjetlu ovih otkrića, stručnjaci sada stavljaju naglasak na sezonske namirnice koje nisu samo idealne za ljetne roštilje i piknike, već su i izuzetno korisne za zdravlje naših očiju. Optometristica Francesca Marchetti naglašava ključnu ulogu prehrane: "Kao jedno od pet osjetila, naše su oči presudne za udoban život. Iako postoji mnogo toga što možemo učiniti kako bismo zaštitili zdravlje očiju, svi bismo trebali staviti veći naglasak na hranu koju jedemo."
Nevidljiva veza: Zašto je prehrana ključna?
Izvješće pod nazivom "Seeing Sense: Znanje nacije o zdravlju očiju i utjecaj prehrane" dodatno potvrđuje problem. Iako 63% Britanaca tvrdi da dobra prehrana može podržati zdravlje očiju, samo 9% priznaje da se zapravo hrani zdravo.
Dr. Emma Derbyshire, nutricionistica za javno zdravlje i suautorica izvješća, izražava svoju zabrinutost: "Zabrinjavajuće je koliko malo znamo o podržavanju zdravlja očiju hranom. Gotovo polovica ispitanika vjeruje da ne može učiniti ništa po tom pitanju. No, istina je suprotna: možemo si pomoći unosom pravih nutrijenata."
Nutrijenti u fokusu: Što vašim očima treba?
Mnogi su čuli za mrkvu kao saveznicu vida, no stručnjaci ističu da postoji čitav niz drugih, često zanemarenih nutrijenata koji igraju presudnu ulogu.
Karotenoidi: Čuvari makule
"Makula je dio mrežnice u stražnjem dijelu oka, odgovorna za naš centralni vid, većinu vida u boji i fine detalje," objašnjava Francesca Marchetti. Pigment makule sastoji se od tri karotenoida: luteina, mezo-zeaksantina i zeaksantina.
Dr. Derbyshire dodaje: "Naša tijela ne mogu sama proizvesti ove makularne karotenoide, pa ih moramo unositi prehranom ili specijaliziranim dodacima." Nažalost, samo 19% ljudi čulo je za lutein, a više od polovice ne zna u kojoj se hrani nalazi.
Lutein se nalazi u tamnozelenom lisnatom povrću poput špinata, kelja i brokule. Zeaksantin pronalazimo u narančastom i žutom voću i povrću kao što su naranče, paprike i kukuruz šećerac.
Omega-3 DHA i Vitamin B2: Gorivo za mrežnicu i leću
"Stanične membrane mrežnice sadrže visoku koncentraciju dokozaheksaenske kiseline (DHA)," kaže dr. Derbyshire. Preporuka je unositi barem jednu porciju masne ribe tjedno, no podaci pokazuju da su unosi daleko ispod potrebnih.
Masna riba poput lososa, skuše, srdele i tune izvrstan je izvor omega-3 masnih kiselina. S druge strane, jaja su bogata vitaminom B2, koji, prema dr. Derbyshire, "pomaže u održavanju prozirnosti i jasnoće očne leće" i ključan je za normalan vid.
Minerali i antioksidansi: Štit od oštećenja
Crveno meso je dobar izvor cinka, minerala koji doprinosi održavanju normalnog vida i igra ulogu u funkciji mrežnice. Uz to, vitamini C i E su moćni antioksidansi koji štite stanice od oksidativnog stresa uzrokovanog sunčevom svjetlošću i zagađenjem. Vitamin C, prisutan u agrumima i bobičastom voću, također je neophodan za proizvodnju kolagena koji doslovno drži oči na okupu.
Cink se nalazi u crvenom mesu, kamenicama, orašastim plodovima i mliječnim proizvodima. Vitamin C potražite u narančama, bobičastom voću i paprikama, a vitamin E u orašastim plodovima, sjemenkama i avokadu.
Od teorije do tanjura: Ljetni recepti za zdrave oči
Sezona roštiljanja savršena je prilika da ove savjete primijenite u praksi. Umjesto da se oslanjate samo na uobičajene mesne prerađevine, isprobajte nešto novo i korisno za vaš vid.
Na žar stavite filete lososa ili skuše začinjene mediteranskim biljem. Kao prilog, pripremite veliku salatu od svježeg špinata, kriški naranče i kuhanih jaja. Kukuruz šećerac pečen na roštilju ili wedges od batata (slatkog krumpira) poslužit će kao ukusan i zdrav prilog bogat zeaksantinom. Za desert, umjesto teških kolača, poslužite zdjelu svježeg bobičastog voća.
Dr. Derbyshire zaključuje jasnom porukom: "Svi se moramo potruditi dati prioritet prehrani za zdravlje očiju. Postoji toliko namirnica u kojima možemo uživati, a za one koji se bore s unosom dovoljne količine nutrijenata, tu je i opcija dodataka prehrani koji mogu pomoći u podršci vašim očima." Vaš vid je dragocjen – hranite ga ispravno.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGELDAJTE VIDEO: Turistička inspekcija zatvorila kamp na Hvaru, turisti zgroženi: 'Plačemo danima'
















