
Sigurnost hrane: kako postupati s mesom i kako ga pravilno skladištiti

Kad kupujete meso, uvijek pazite da ne kupite meso kojem istekao rok trajanja. I kupujte meso na kraju, nakon što ste stavili u kolica sve ostale namirnice, kako biste smanjili vrijeme koje će meso provesti van frižidera.
izbjegavajte govedinu ili svinjetinu koja je tamnosmeđe boje ili je izgubila boju
izbjegavajte perad koja izgleda blijedo, ima jak miris ili izgleda žilavo ili sluzavo
izbjegavajte bilo kakvu ribu koja je izblijedjela, ima mekano ili tanko meso i ima snažan miris ili miris poput amonijaka
izbjegavajte bilo koje meso koje je u oštećenim ili razbijenim pakiranjima jer je vjerojatno bilo izloženo zraku i štetnim bakterijama
Kako postupati s mesom?
Kad pripremate meso, ribu ili perad, redovno perite ruke. Bakterije se brzo mogu proširiti s ruku na meso. Uvijek operite ruke sapunom i vodom bar 20 sekundi prije i nakon rukovanja s mesom, bez obzira je li sirovo ili kuhano.
Baš zato jer se bakterije brzo šire, pripremajte meso na površini koja je odvojena od ostalih površina ili pribora za kuhanje. Držite povrće i ostale namirnice dalje od mesa, osobito ako ih nećet pripremati u istoj posudi, tavi ili loncu.
Pokušajte i koristiti odvojene daske za rezanje, operite odmah svo posuđe ako ćete ga koristiti kod posluživanja.
Pohranjivanje mesa
Neobrađeno, sirovo meso općenito traje oko tri dana u hladnjaku. Ako ga namjeravate duže držati bez pripremanja, zamrzavanje je vaš najbolji izbor. Meso hermetički zatvorite prije zamrzavanja. Zatim se obično može držati u zamrzivaču barem nekoliko mjeseci.
Sigurno smrzavanje i vrijeme hlađenja također ovise o temperaturi spremanja. Držite zamrzivač što bliže do -17,8 ° C. To pomaže zadržati hranjive tvari i zadržati hranu svježom. Držite hladnjak na oko 1.1 ° C, kako biste učinkovito produžili rok trajanja hrane.
Budite posebno oprezni kad pripremate piletinu kako ne biste ugrozili svoje i tuđe zdravlje
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!


















