
Šest ukusnih izvora proteina za vegetarijance

Svima su nam za opstanak potrebni proteini. No, česta je zabluda da proteine trebamo isključivo iz mesa, mlijeka...
Edamame (mahune od soje)
Grah soje sadrži tri puta više bjelančevina od tofua i sojinog mlijeka, tako da je bolje da pronađete neke zanimljive načine spremanja sojinog graha nego da konzumirate obrađene verzije soje.
Quinoa
Ova drevna južnoamerička žitarica sve je popularnija u posljednje vrijeme i bogata je proteinima. Quinoa se može koristiti u slanim jelima umjesto riže ili pomiješana sa suhim voćem i orašastim plodovima za zdrav doručak.
Ostale mahunarke
Iako je soja među mahunarkama najbogatija proteinima, bijeli grah crni grah, slanutak, leća i grašak nisu daleko iza nje. Suhi grah ima veći sadržaj proteina od konzerviranog stoga izbjegavajte prerađene namirnice.
Zeleno povrće
Zeleno povrće nije toliko bogato proteinima kao mahunarke, ali i zahvaljujući zelenom povrću možete dobiti proteine. U ovu skupinu spadaju špinat, kelj i ostalo lisnato povrće te brokula, prokulice, šparoge, artičoke...
Gljive
Gljive su bogate proteinima, a najbolje su shiitake gljive. Ova gljiva sadrži esencijalne aminokiseline u većem omjeru od mesa, mlijeka, jaja ili soje.
Kikiriki
Svi orašasti plodovi sadrže proteine. Kikiriki je jedan od najukusnijih orašastih plodova i ima najvišu razinu proteina. Kikiriki će odlično doći kao međuobrok.













