
Siguran način da uništite većinu vitamina u hrani

Ima li istine u pričama da obrada hrane u mikrovalnoj pećnici uništava korisne tvari koje djeluju protiv raka?
Mikrovalna apsolutno desetkuje nutritivnu vrijednost hrane, uništavajući upravo vitamine i fitonutrijente koji sprečavaju bolesti i podržavaju dobro zdravlje. Primjerice, prethodne studije su pokazale da u brokuli čak 98% hranjivih tvari važnih za borbu protiv razvoja raka bivaju uništeni u mikrovalnoj.
To se događa zbog same prirode vitamina i fitonutrijenata jer sadrže vrlo delikatne molekule. Vrućina ih vrlo lako uništava, pa gotovo sva termički obrađena hrana sadrži manje hranjivih tvari. Osim toga vitamin C, karotenoidi, antioksidansi i druge molekule poput DIM u brokuli ili antocijanina u plavom i ljubičastom povrću i voću se lako uništavaju pod utjecajem mikrovalova koji prodiru duboku u hranu i zagrijavaju je na staničnoj razini.
Mikrovalna ujednačeno zagrijava hranu no istovremeno je razara na staničnoj razini jer zagrijava molekule vode u stanicama. Pri tome dolazi do molekularne dekompozicije vitamina i fitonutrijenata. Nakon obrade u mikrovalnoj ostaju uglavnom prazne kalorije, vlakna i minerali, a velik dio vitamina i fitonutrijenta su uništeni.
Za razliku od obrade u mikrovalnoj, hrana kuhana na pari može biti poboljšana jer neke hranjive tvari postaju lakše iskoristive.
Neka vas ne zavara izgled
Lako vas može prevariti to što nakon obrade u mikrovalnoj hrana izgleda kao da je u osnovi ista, ali na staničnoj razini, izgleda kao da je došlo do
Želite li jesti zdravo pobrinite se da velik dio pojedenog budu sirove biljke. Jedite slobodno i određenu količinu hrane koja je kuhana na pari, pirjana ili pečena, samo pazite da hranu ne kuhate na vrlo jakoj vatri i da ne zagori (što je često slučaj s hranom pečenom na roštilju) jer dolazi do stvaranja tvari koje uzrokuju rak debelog crijeva. Naime, i kuhanje na jakoj vatri ili duže kuhanje može jednako uništiti prisutne vitamine i fitonutrijente u hrani.













