
Ispisane kalorije su prečesto umanjene

Sve je više namirnica i gotovih jela koja se prodaju uz ispis kalorijske vrijednosti no na užas kupaca novo istraživanje pokazuje da objed od 500 kalorija najvjerojatnije krije i do 20% neispisanih
Studija objavljena u
Istraživanje je provela prof. Susan Roberts, nutricionistica na Sveučilištu Tufts i Jean Mayer iz USDA
Istražila je obroke u 29 restorana i 10 smrznutih proizvoda birajući uglavnom one koje inače biraju osobe koje se odluče na dijetu - to znači one koji sadrže 500 kalorije ili manje tj. najmanje kaloričnu hranu u restoranima. U laboratoriju se potvrdila sumnja o lažnom prikazu kalorija.
Nitko neće poreći da je 18% više kalorija u obroku pojedenom u restoranu problem. No 8% viška u smrznutoj kuljenoj hrani čini se manje ozbiljnim problemom - jer riječ je o tek 40 dodatnih aklorija u obrou koji ima 500. Ipak, treba imati na umu da je to tek jedan proizvod, a kalorije se talože s vremenom. Primjerice, ako pojedete samo 5% više kalorija nego trebate u prehrani koja troši 2000 kalorija na dan možete nakupiti dodatnih 4,5 kg. "A 18% i 8% je baš onoliko koliko vam treba da izgubite na kilaži ili ne," ističe Roberts.
Američke regulacije vrlo su stroge u vezi težine namirnica i naznačena vrijednost mora biti najmanje 99% od stvarne no kad su u pitanju kalorije odstupanje može ići i do 20%.


















