POVRATAK U PROŠLOST /

Zaželjeli ste se bakinih domaćih pereca? Oduševit će vas ovaj recept

Mnogi se i danas sjećaju posebnog mirisa i okusa domaćih pereca, a ovaj recept donosi autentičan okus i savršenu mekoću tog peciva

VOYO logo
VOYO logo

Miris svježe pečenog peciva budi uspomene na djetinjstvo i tradiciju. Domaći pereci oduvijek su bili omiljena poslastica koju mnogi vole jesti. Priprema ovog peciva vraća ljude u dane bezbrižnosti, donoseći dio prošlosti u svakodnevni život. 

Prije nego što su pekare bile dostupne na svakom koraku, pereci su se često pravili kod kuće, kao dio svakodnevne tradicije.

Zaželjeli ste se bakinih domaćih pereca? Oduševit će vas ovaj recept
Foto: Shutterstock

Recept za perece

Recept za mekane, slane perece koji se prenosi s generacije na generaciju i dalje osvaja svojim jednostavnim, ali bogatim okusom, piše City Magazine.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna (birajte kvalitetno brašno za najbolje rezultate)

  • 25 g svježeg kvasca (ili približno 7g suhog kvasca)

  • 250 ml toplog mlijeka (pazite da ne bude prevruće kako ne bi uništilo kvasac)
  • 1 žličica šećera (služi kao hrana za kvasac)
  • 1 žličica soli
  • 60 ml ulja (npr. suncokretovog ili biljnog po izboru)
  • 1 jaje (za premazivanje koje daje lijepu zlatnu boju)
  • Krupna sol (za klasično posipanje po perecima)

Priprema:

  1. Priprema kvasca: U toplo mlijeko dodajte šećer i izmrvljeni kvasac. Promiješajte i ostavite na toplom mjestu 10-ak minuta da se kvasac aktivira i zapjeni.
  2. Miješenje tijesta: U veću posudu stavite brašno i sol. Dodajte aktivirani kvasac, ulje i zamijesite mekano tijesto. Tijesto mijesite rukama ili mikserom s nastavcima za tijesto dok ne postane glatko i elastično.
  3. Dizanje tijesta: Tijesto oblikujte u kuglu, stavite u nauljenu posudu, pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena ili dok se volumen ne udvostruči. Ovo je ključan korak za prozračnost.
  4. Oblikovanje pereca: Dignuto tijesto premijesite i podijelite na manje komade (oko 10-12 komada). Svaki komad razvaljajte u dugačak valjak (oko 30-40 cm). Valjak oblikujte u perec tako da krajeve prebacite jedan preko drugog i pritisnete na donji dio pereca.
  5. Slaganje pereca: Oblikovane perece slažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo razmaka između njih.
  6. Premazivanje i posipanje: Umutite jaje i kistom pažljivo premažite perece. Nakon toga ih posipajte krupnom soli po želji.
  7. Pečenje: Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva Celzija oko 15-20 minuta ili dok ne dobiju primamljivu zlatno-smeđu boju. Pratite ih jer svaka pećnica peče malo drugačije.
  8. Posluživanje: Pečene perece izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohlade prije posluživanja. 

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: PATVORENI MED preplavio trgovine, pčelari očajni: 'Nelojalna konkurencija radi čuda!'

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali