
Pola sata posla: Riba i povrće se ljube, a u ovaj recept ćete se i vi zaljubiti

Pitanje koje se provlači svaki dan u svakom kućanstvu glasi: Što ćemo danas za ručak? Ponekad jednostavno nedostaje ideja i više ne znate koje jelo skuhati, a da se stalno ne ponavljate. Ne morate mozgati, mi ćemo za vas pronalaziti recepte za brza, fina i pristupačna jela! Danas predlažemo pečeni losos s povrćem. Dobar tek!
Pečeni losos s povrćem
Ovaj jednostavan recept za pečeni losos s povrćem savršen je ručak petkom nakon posla za koji će vam, za ukupnu pripremu, trebati manje od pola sata. S ovim ne možete pogriješiti, pripremom na ovaj način losos će biti mekan i sočan, a uz to ćete moći poslužiti savršeno pečeno povrće i kremasti topli feta sir. Povrće uvijek možete odabrati po izboru, ovisno koja je sezona. Samo pustite mašti na volju.
Vodite računa ako se odlučite za krumpir da će mu u pećnici trebati ipak malo dulje vremena, pa ga stavite malo ranije, a onda ostalo povrće dodajte kasnije. Isto napravite i s ostalim tvrđim povrćem.
Sastojci:
2 žličice sušenog origana
Priprema:
Zagrijte pećnicu na oko 220 stupnjeva. U maloj posudi pomiješajte origano, sumak (ili limunovu koricu) i kumin.
Začinite povrće. Dodajte rajčice, gljive, papriku i oguljene češnja češnjaka u veliku posudu za pečenje ili pleh. Pospite s 1/2 žlice mješavine začina (ostatak sačuvajte za ribu) i dobrim prstohvatom soli i papra. Pokapajte s 1 do 2 žlice maslinovog ulja, pomiješajte i rasporedite tako da sve bude u jednom sloju.
Zapecite povrće i fetu. Stavite komade fete između povrća i na vrh stavite nekoliko grančica svježeg timijana. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite dok povrće ne počne omekšavati, oko 10 minuta.
Začinite ribu. U međuvremenu ribu osušite laganim tapkanjem i začinite s obje strane solju, paprom i preostalom mješavinom začina.
Pažljivo izvadite lim iz pećnice i među povrće stavite losos s povrćem i feta sirom.
Izvadite losos iz pećnice, pažljivo uklonite foliju i odmah iscijedite sok od limuna na ribu. Poslužite s kriškama limuna sa strane.
Savjet više:
Ovaj jednostavan recept za losos s feta sirom i povrćem čini zasitan obrok sam po sebi. No ako to želite možete ga poslužiti uz rižu ili uz svježu sezonsku salatu.
Možete koristiti losos s kožom ili bez kože. Ako pečete s kožom, možete je prije posluživanja ukloniti oštrim nožem ako želite.
Ako koristite smrznuti losos jednostavno ga ostavite da se otopi u hladnjaku preko noći prije pripreme.
Pečeni losos najbolje je pojesti odmah, a ostaci u hladnjaku mogu ostati dva dana. Pečeni losos nije preporučljivo podgrijavati. Bolje ga je hladnog iskoristiti u salati. Ako losos zagrijavate učinite to na jako niskoj temperaturi u pećnici (na oko 150 do 170 stupnjeva) no morate znati kako će se zagrijavanjem losos brzo osušiti.
POGLEDAJTE VIDEO Mentol torta: Desert za prste polizati










