
Vrhunski recept Melkiora Bašića za osvježavajući tartar. Jednostavno i brzo jelo

Tartar odrezak može biti i riblji! Pokazat ćemo vam kako od orade napraviti jednostavno, brzo i osvježavajuće jelo koje ćete obožavati, a koje se može pripremati u vrhunskim restoranima.
Orada je bila omiljena riba starih Rimljana, koji su vjerovali da ima afrodizijačka svojstva i uzgajali je u posebnim bazenima. Oradu ćemo nasjeckati na sitne komadiće, kombinirati s aromatičnim dodacima poput limete, maslinovog ulja, kapara i svježih začina, stvarajući jelo koje je istovremeno lagano i intenzivno. Ova delikatesa posebno je cijenjena u mediteranskoj kuhinji, gdje se svježina sastojaka stavlja u prvi plan. Tajna savršenog tartara? Besprijekorno svježa riba, precizno rezanje i balans okusa između kiseline, masnoće i začina.
U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.
Recept za tartar od orade sa sokom od limete
Za tartar od orade sa sokom od limete potrebno je znati dvije tehnike:
Kako napraviti usoljavanje ribe (tekuće)
Kako napraviti tartar od orade sa sokom od limete
A nakon toga sve serviramo na tanjur.
Krenimo!
Potrebne namirnice:
Peršin
Orada (400g) – hladna, iz frižidera
Kapari
Voda
Maslinovo ulje
Limeta
Sol
Usoljavanje ribe (tekuće)
Postupak:
Posudu napunimo hladnom vodom, dodamo sol pa miješamo pjenjačom oko minutu
Stavimo filete orade u posudu sa slanom vodom između 5 do 10 minuta. Ovisi o debljini ribe. Ako je riba deblja, stavimo i duže
Izvadimo ribu iz posude pa je isperemo pod hladnom vodom
Dobro posušimo ribu papirnatim ubrusom. Nećemo dugo držati u papiru da se papir ne raspadne
Sada ima intenzivniji okus i kompaktniju strukturu
Tartar od orade sa sokom od limete
Postupak
S usoljenog dijela orade skidamo kožu prelaskom noža
Sjeckamo ribu na kockice
Nasjeckanu ribu stavimo u posudu
Nasjeckamo na sitno kapare i peršin
Dodamo maslinovog ulja
Promiješamo
Cijedimo polovicu limete pa iscijedimo sok u posudu, dodamo soka limete po potrebi
Promiješamo
Dodajemo papra, soli i maslinovog ulja (po potrebi)
Trebamo probati tartar da znamo dozirati začine kako nam se sviđa
Serviranje
Ako ih imamo, koristimo metalne prstenove za oblikovanje tartara na tanjuru. Odaberemo jedan.
Napunimo prsten tartarom i dobro utisnemo
Stavimo na vrh rukolu za dekoraciju
Kružno zalijemo s malo maslinovog ulja
Dobar tek,
POGLEDAJTE GALERIJU















