MASTERMEAL /

Vrhunski recept Melkiora Bašića za osvježavajući tartar. Jednostavno i brzo jelo

U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu

VOYO logo
VOYO logo

Tartar odrezak može biti i riblji! Pokazat ćemo vam kako od orade napraviti jednostavno, brzo i osvježavajuće jelo koje ćete obožavati, a koje se može pripremati u vrhunskim restoranima.

Orada je bila omiljena riba starih Rimljana, koji su vjerovali da ima afrodizijačka svojstva i uzgajali je u posebnim bazenima. Oradu ćemo nasjeckati na sitne komadiće, kombinirati s aromatičnim dodacima poput limete, maslinovog ulja, kapara i svježih začina, stvarajući jelo koje je istovremeno lagano i intenzivno. Ova delikatesa posebno je cijenjena u mediteranskoj kuhinji, gdje se svježina sastojaka stavlja u prvi plan. Tajna savršenog tartara? Besprijekorno svježa riba, precizno rezanje i balans okusa između kiseline, masnoće i začina.

U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.

Recept za tartar od orade sa sokom od limete

Za tartar od orade sa sokom od limete potrebno je znati dvije tehnike:

Kako napraviti usoljavanje ribe (tekuće)

Kako napraviti tartar od orade sa sokom od limete

A nakon toga sve serviramo na tanjur.

Krenimo!

Potrebne namirnice:

Peršin

Orada (400g) – hladna, iz frižidera

Kapari

Voda

Maslinovo ulje

Limeta

Sol

Usoljavanje ribe (tekuće)

Postupak:

Posudu napunimo hladnom vodom, dodamo sol pa miješamo pjenjačom oko minutu

Stavimo filete orade u posudu sa slanom vodom između 5 do 10 minuta. Ovisi o debljini ribe. Ako je riba deblja, stavimo i duže

Izvadimo ribu iz posude pa je isperemo pod hladnom vodom

Dobro posušimo ribu papirnatim ubrusom. Nećemo dugo držati u papiru da se papir ne raspadne

Sada ima intenzivniji okus i kompaktniju strukturu

Tartar od orade sa sokom od limete

Postupak

S usoljenog dijela orade skidamo kožu prelaskom noža

Sjeckamo ribu na kockice

Nasjeckanu ribu stavimo u posudu

Nasjeckamo na sitno kapare i peršin

Dodamo maslinovog ulja

Promiješamo

Cijedimo polovicu limete pa iscijedimo sok u posudu, dodamo soka limete po potrebi

Promiješamo

Dodajemo papra, soli i maslinovog ulja (po potrebi)

Trebamo probati tartar da znamo dozirati začine kako nam se sviđa

Serviranje

Ako ih imamo, koristimo metalne prstenove za oblikovanje tartara na tanjuru. Odaberemo jedan.

Napunimo prsten tartarom i dobro utisnemo

Stavimo na vrh rukolu za dekoraciju

Kružno zalijemo s malo maslinovog ulja

Dobar tek,

Melkior Bašić

POGLEDAJTE GALERIJU

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali