
Znali ste da vas umaci štite od bolesti?

Znanstvenici sa sveučilišta Western Ontario tvrde da bi razni umaci koji se koriste uz meso i neka druga jela mogli imati neslućene učinke na zdravlje.
Razne marinade mogle bi biti mnogo više no ukusni umaci, tvrdi Raymond Thomas, koji radi doktorat iz biologije i psihologije na spomenutom sveučilištu. Njegovo istraživanje pokazalo je da umaci mogu biti jedan od glavnih izvora prirodnih antioksidanata.
Neurodegenerativne bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, razni oblici raka, upala i problemi sa staranjem kože mogu se spriječiti ako konzumiramo hranu bogatu antioksidansima.
Naime, razni začini i biljke izvrstan izvor antioksidanata, no procjena konzumacije takvih namirnica vrlo je teška, budući da se u usporedbi sa voćem i povrćem ne konzumiraju u velikim količinama. Takve namirnice upotrebljavamo u relativno malim količinama i to kao sastojke za mnoge začine, umake i ostale dodatke prehrani koji poboljšavaju okus glavnom jelu.
Za MojDoktor: Lovro Lamot, dr.med.














![[KVIZ] Samo će znalci prepoznati ovo voće!](http://cdn2.net.hr/media/2025/05/15/1112653/LS-a42b82f8-3173-11f0-9750-72c51a5f9be6-360.webp?1747926638)
[KVIZ] Samo će znalci prepoznati ovo voće!

Na današnji dan napustio nas je jedan od najvećih svih vremena: Njegovim odlaskom više ništa nije bilo kao prije
