
Šteta bi bila ne iskoristiti sezonu ovih ljetnih plodova

Trešnje i višnje su ljetni plodovi koje je uvijek dobro jesti. Pune su korisnih hranjivih tvari i jedinstvenih antioksidansa da vam doista ne bi trebalo biti teško brati ih ili kupiti.
Slatke trešnje (
Zdravstvene koristi
Trešnje i višnje imaju nisku kalorijsku vrijednost, ali su istovremeno bogat izvor hranjivih tvari, vitamina i minerala.
Antioksidantna svojstva Pigmenti u njima su ustvari polifenolni flavonoidni spojevi, poznati kao antocijanini i glikozidi. Antocijanini su crveni, ljubičasti ili plavi pigmenti koji se nalaze u mnogim vrstama voća i povrća. Najviše ih ima u koži, a zna se da imaju snažno antioksidantno djelovanje. Istraživanja pokazuju i da antioksidativni spojevi u višnjama pomažu u borbi protiv raka, starenja, neuroloških bolesti i stanjima koja prethode dijabetesu.
Protuupalna svojstva Znanstvene studije su pokazale da antocijanini u trešnjama djeluju protuupalno i blokiraju djelovanje štetnih enzima. Dakle, konzumacija trešanja i višanja ima potencijalne zdravstvene učinke protiv kroničnih bolnih epizoda kao što su giht, artritis, fibromijalgija (bolno stanje mišića) i sportskih ozljeda.
Smiruju Posebno je koristan stabilni antioksidans melatonin, koji smiruje živčani sustav i tako pomaže protiv neuroze, nesanice i glavobolje.
Minerali važni za srce Ovi crveni plodovi su izvor cinka, željeza, kalija, mangana te dobar izvor bakra. Kalij je za srce važan mineral te važna komponenta stanica i tjelesnih tekućina koji reguliraju rad srca i krvni tlak.
Protiv raka i starenja
Antioksidanse kao što su lutein,
Acerola sadrži izuzetno visoke razine vitamina C i A, više i od sjevernoameričkih i europskih trešanja.













