Zdravlje /

Povrće koje vam je nadohvat ruke, a žestoki je borac protiv raka

Mrkva je bogata hranjivim tvarima koje imaju blagotvorni utjecaj na organizam, a posebno dobro utječu na vid. Sirova mrkva može biti teška za konzumiranje, pa je treba nasjeckati je prije jela.

VOYO logo
VOYO logo

Nutrijenti koje sadrži mrkva su vitamin K, beta-karoten, folna kiselina, kalcij, krom, cink, željezo i vlakna.

Nutricionističke osobine

Mrkva je jedan od najbogatijih prirodnih izvora beta-karotena, važnog provitamina koji se nakon konzumacije pretvara u jedan od najjačih antioksidansa u tijelu, odnosno u vitamin A.

Vitamin pomaže stanicama u borbi protiv virusa, štiti i od raka te sprečava kardiovaskularne bolesti. Sudjeluje i u procesima proizvodnje očnog pigmenta, dobro je poznato da je mrkva dobra za vid.

U mrkvi se nalazi i vitamin K, koji ima utjecaj na zgrušavanje krvi i zacjeljivanje rana. Vlakna pomažu probavu, a sprečavaju i rak debelog crijeva.

Vlakna i krom, koji se nalaze u ovom zdravom korjenastom povrću, igraju važnu ulogu u stabilizaciji šećera. Ova kombinacija je osobito važna kad je u pitanju napad gladi i kontrola dijabetesa.

Zdravstvene prednosti

Slatka i sočna, mrkva je iznimno bogata antioksidansima, vitaminima i vlaknima. 100 grama mrkve sadrži samo 41 kaloriju te zanemarive količine masti.

Mrkva je izuzetno bogat izvor vitamina A i karotena. 100 grama svježe mrkve sadrži 8.285 mikrograma beta-karotena i 16.706 jedinica vitamina A. Istraživanja su pokazala da flavonoidni spojevi u mrkvi pomažu u sprečavanju raka kože, pluća i usne šupljine.

Karoten se pretvara u vitamin A u jetri. Beta-karoten je glavni karoten koji sadrži to povrće. Beta-karoten je jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidansa koji štite organizam od štetnog utjecaja slobodnih radikala.

Osim toga, ima sve funkcije vitamina A, a najvažniji su: održavanje zdravog vida, održavanje reproduktivnog zdravlja (proizvodnja spermija), održavanje epitela, rast i pravilan razvoj.

Mrkva je bogata falkarinolom. To je prirodni pesticid. Znanstvena istraživanja provedena na Sveučilištu u Newcastleu na laboratorijskim životinjama, pokazala su da falkarinol u mrkvi može pomoći u borbi protiv raka.

Svježa mrkva sadrži i određenu količinu vitamina C, odnosno oko devet posto preporučenog dnevnog unosa. Vitamin C je antioksidans topiv u vodi, koji pomaže tijelu da održi zdravlje vezivnog tkiva, zubi i desni. Njegova antioksidativna svojstva pomažu tijelu da se zaštiti od bolesti i raka.

Sadrži i solidnu količinu vitamina B, kao što je folna kiselina, vitamin B6 (piridoksin), tiamin i pantotenska kiselina. Ove tvari su važne jer djeluju kao kofaktori enzima u metaboličkim procesima u tijelu.

Mrkva sadrži zdravu količinu minerala, uključujući bakar, kalcij, kalij, mangan i fosfor. Kalij je važan dio stanica i tjelesnih tekućina te čuva srce neutralizirajući učinak natrija.

Sok od mrkve

Za ukusan i zdrav napitak treba vam osam oguljenih i nasjeckanih mrkvi, četiri narezane zelene jabuke i malo svježeg đumbira.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali