
Zašto je zimi važno jesti blitvu i jaja

Kakva je prehrana najbolja za organizam i kožu tijekom zime?
Od prehlade i blijede kože do lošeg raspoloženja... Zimi se često osjećamo i izgledamo loše. Znanstvenici tvrde da za to nije krivo samo tmurno i hladno vrijeme nego i naša prehrana. Zimske depresije, suha koža, skijaške opekline ili nedostatak energije mogu se spriječiti.
Spasite kožu
Među najpoznatijim je zimskim boljkama suha koža. Grijanje i vrući tuš pomažu ugrijati tijelo, ali i isušuju kožu. Održite vlažnost kože konzumiranjem kruha od cjelovitih žitarica i riže. Poželjno je jesti blitvu i žumanjke jer sadrže biotin zaslužan za proizvodnju masnih kiselina nužnih za glatku kožu.
'Jedno jaje na dan sprečava sušenje kože,' svojim klijenticama često govori poznata dijetetičarka Lauren Slayton, prenosi portal Marie Claire. Dermatolog i autor knjige
Antistresna prehrana
Riba bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći i u borbi protiv zimske depresije, tvrdi dr. David Mischoulon iz Massachusetts General Hospital. Naša nutricionistica Darija Vranešić-Bender savjetuje da se u zimskoj prehrani svakako nađu i svježe cijeđeni citrusni sokovi bogati vitaminom C.
'Provodite li više vremena vani, jedite i težu hranu poput kupusa, sarme, graha ili punjene paprike. Kupus je zimi, uz citruse, jedini ozbiljan izvor vitamina C,' zaključuje nutricionistkinja.













