
Zašto je ljuta hrana jako dobra za vas

Sastojci kao što su češnjak, ljuta papričica, wasabi, đumbir ili hren daju ljutinu jelu. Začini i začinjena hrana koriste se i u kulinarstvu i u medicinske svrhe na svim kontinentima.
Ljuta paprika koristi se u modernoj medicini, prvenstveno za ublažavanje boli kod artritisa i dijabetesa. No, ljuta paprika nije jedini začin koji povoljno djeluje na organizam.
Infekcije
I čili paprika i češnjak mogu pomoći u borbi protiv infekcija. Studija objavljena u lipnja 1996. u
Rak
Godine 2006., istraživači Cedar-Sinai Medical Centera otkrili su da kapsaicin, tvar pronađena u ljutim paprikama, sortama habanero, jalapeno i čili, pokreće samouništavanje stanica raka prostate. Dr. Soren Lehmanna tvrdi da je terapija ljutim paprikama značajno usporila razvoj stanica raka prostate kod štakora. Ljute paprike sadrže i antioksidanse koji pomažu neutralizirati slobodne radikale, potencijalno štetne tvari. I češnjak djeluje protiv raka – prije svega kao preventiva, a zatim i kao sredstvo za jačanje imunološkog sustava koje pomaže tijelu u borbi protiv postojećih stanica raka.
Mršavljenje
Još je 1999. u
Malo opreza
No, sa Sveučilišta Maryland Medical Center upozoravaju da ljute paprike mogu povećati izlučivanje želučane kiseline, povećati rizik od krvarenja i smanjiti učinkovitost aspirina. Dakle, ako imate problema sa želucem, crijevne probleme ili uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, kao što je aspirin, posavjetujte se s liječnikom o konzumiranju začinjene hrane.













