
Tri nezgodne strane soka od naranče

Prirodni voćni sok od naranče najbolje je iscijediti kod kuće, no i verzija iz trgovine i dalje zdravija od gaziranih napitaka. Znate li da on ipak nije za sve ljude i njihova specifična stanja?
Sok od naranče odličan je izvor vitamina C, kalija, vitamina B1, B9 i B6. Osim toga, nutricionistički je bogatiji od jednake količine jabučnog soka i nekog drugog voća.
Dakako sadrži i flavonoide, koji brižno čuvaju naše zdravlje. A sok od naranče koji sadrži komadiće voća nutricionistički je vrednija verzija ovog napitka.
Ipak, ni sok od naranče nije za sve ljude i njihova specifična stanja. Pogledajte zašto:
1. Zbog niskog pH od 3,5 može pogoršati probleme sa želucem
Pije li se natašte sok od naranče, možete pogoršati već prisutne gastrointestinalne probleme. Srećom, problemi sa želucem nastali zbog
2. Iz istog razloga izaziva i eroziju zubne cakline Neki stručnjaci stoga savjetuju da sok od naranče pijete na slamku. A drugi da nakon ispijanja ne perete odmah zube jer je caklina tad osjetljiva.
3. Kupovni sok od naranče zapravo je industrijski prerađen Svježe ocijeđeni i filtrirani sok od naranče pasterizira se i izgubi većinu tekućine, a zatim se smrzava i transportira. Ovaj proces uništava određene esencije i ulja. Ipak, mnogi vrijedni sastojci ostaju, pa je još uvijek bolji od bilo kojeg gaziranog napitka.
arti-201003230080006 arti-200912280163006







![[KVIZ] Koliko znaš o naočalama?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/04/1296697/H-c11c7b63-62e9-48ab-95eb-e2384188d3bb-550.webp?1749020945)










