kraljice ljeta /

Tri jednostavna i fina recepta s tikvicama koji će vas oduševiti

Tikvice su omiljeno povrće tijekom ljeta, jednostavne za pripremu, a lako se kombiniraju s drugim namirnicama. Donosimo vam tri jednostavna recepta za ukusni ručak ili večeru. Kliknite na 'SLJEDEĆA' i otkrijte nove recepte

VOYO logo
VOYO logo

Tjestenina s tikvicama i rajčicama

Sastojci:

5 ili 6 srednjih tikvica, izrezane na trake ili krugove

šalicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 veliki sjeckani luk

sol i papar

2 ili 3 grančice timijana

2 rajčice

200 g tjestenine (penna ili ziti)

svježe naribani parmezan

nasjeckani peršin za ukras

Jednostavni popečci od tikvica s umakom od jogurta i češnjaka

(Foto: Profimedia)

Priprema: 

1. Za pripremu tjestenine stavite veliki lonac s vodom na štednjak i obavezno ju posolite.

2. Maslinovo ulje stavite u veliku tavu na srednjoj vatri. Dodajte tikvice, luk i timijan i pirjajte povremeno miješajući. Dodajte sol i papar te podesite toplinu kako bi luk i tikvice oslobodili tekućinu, ali ne smiju potamniti. Vrijeme pripreme oko 20 minuta ili kada primijetite  da je gotovo. 

3. Dodajte rajčice i njihovu tekućinu tikvicama i malo povećajte temperaturu kako bi se svi okusi pomiješali. Kuhajte tjesteninu dok ne bude al dente.

4. Ako umak izgubi dio tekućine dodajte malo vode iz tjestenine. Ocijedite tjesteninu i dodajte je u umak. Poslužite toplo, za bolji okus dodajte peršin i parmezan.

Dobar tek!

Juha od tikvica

Sastojci: 

4 žlice neslanog maslaca

1 nasjeckani luk

8 do 9 režnja nasjeckanog češnjaka

4 srednje tikvice, narezane tanko

4 šalice povrtnog ili pilećeg temeljca

1/2 žličice đumbira u prahu

sol i papar

Recept za obrok na žlicu kojem nitko neće moći odoljeti

(Foto: Profimedia)

Priprema: 

1. Rastopite maslac u velikom loncu od 4 litre na srednjoj vatri. Kada se zagrije, dodajte narezani češnjak i luk i pirjajte dok ne postane mekan i proziran. Neka toplina bude niža kako češnjak ne bi potamnio. Kad je luk mekan, dodajte tikvice i pirjajte dok ne omekšaju. Dodajte temeljac i kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta.

2. Zatim pustite da se malo ohladi, a zatim uzmite štapni mikser i sve pomiješajte i usitnite. 

3. Dodajte đumbir, sol i papar. Juhu možete odmah poslužiti, ali bit će i odlična nakon jedne noći u hladnjaku. 

Dobar tek!

Grčka salata s tikvicama

Sastojci: 

4-5 šalica tikvica izrezanih na kockice

zdrobljeni feta sir

slanutak iz konzerve

nasjeckane masline

nasjeckani luk

peršin

2 žlice svježeg limunovog soka

ekstra djevičansko maslinovo ulje

sol

papar

Ručak u ljetnom stilu: napravite laganu salatu s kvinojom

(Foto: Pexels)

Priprema: 

Pomiješajte sve sastojke i dodajte začine prema želji.

Dobar tek!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali