
Skriveni sastojak uzrok alergija na hranu

Diklorofenol, kemikalija iz pitke vode te voća i povrća tretiranog pesticidima povezana je s alergijama na hranu, ukazuje se u novoj studiji objavljenoj u Annals of Allergy, Asthma and Immunology.
Američki znanstvenici su ustanovili da ljudi s najvišim razinama diklorofenola u urinu imaju i najviše šansi da budu alergični na hranu.
Međutim, napominju da to ne znači da sad treba kupovati vodu u bocama i izbjegavati onu iz slavine. Zapravo, diklorofenoli najvjerojatnije dospijevaju u organizam putem voća i povrća tretiranog pesticidima.
Rezultati se temelje na ispitivanju 10.348 osoba koje su sudjelovale u američkom istraživanju
'Visoka razina diklorofenola povezana je osjetljivošću na hranu. A pretjerana upotreba diklorofenola može potaknuti povećanu pojavu alergija na hranu u zapadnim društvima', napisali su znanstvenici.
Ipak, treba napomenuti da nova studija nije ustanovila jasno uzročnoposljedičnu vezu već samo moguću vezu. Stoga je teško reći što točno, ako išta, u diklorofenolu izaziva alergije na hranu.
Diklorofenoli (DCPs) su grupa kemijskih spojeva koji su derivati fenola te sadrže dva atoma klora. Postoje šest izomera (spojevi istog sastava ali različitih kemijskih svojstava): 2,3-Diklorofenol 2,4-Diklorofenol 2,5-Diklorofenol 2,6-Diklorofenol 3,4-Diklorofenol 3,5-Diklorofenol
Diklorofenoli se često koriste u izradi herbicida i drugih složenijih kemikalija.













