Zdravlje /

Što pušače spašava od raka usne šupljine

Za sve veći broj raka usne šupljine kriva je raširenost promiskuitetnog ponašanja i oralni seks, te pušenje.

VOYO logo
VOYO logo

Konzumacija zelenog lisnatog povrća značajno smanjuje rizik od razvoja karcinoma usne šupljine kod žena koje puše. Sve veći broj dokaza ukazuje na to da i omega-3 masne kiseline, namirnice bogate prehrambenim vlaknima, orašasti plodovi i sjemenke, također mogu smanjiti rizik od spomenute bolesti.

arti-201007270020006Porast broja oboljelih od karcinoma usne šupljine, prema istraživanjima, posljedica je pretjeranog pušenja, pijenja i nepravilne prehrane, a prema novijim istraživanjima i posljedica HPV-a te oralnog seksa.

Istraživanje koje je trajalo 26 godina, tijekom kojih je u izabranoj skupini dijagnosticirano 146 slučajeva karcinoma usne šupljine, pokazalo je da se kod pušačica rizik od razvoja karcinoma usne šupljine značajno smanjuje svakim obrokom zelenog lisnatog povrća.

Vitamini.hr.

Vezani članci:

arti-201007220021006 arti-201103180471006

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali