
Što pušače spašava od raka usne šupljine

Za sve veći broj raka usne šupljine kriva je raširenost promiskuitetnog ponašanja i oralni seks, te pušenje.
Konzumacija zelenog lisnatog povrća značajno smanjuje rizik od razvoja karcinoma usne šupljine kod žena koje puše. Sve veći broj dokaza ukazuje na to da i omega-3 masne kiseline, namirnice bogate prehrambenim vlaknima, orašasti plodovi i sjemenke, također mogu smanjiti rizik od spomenute bolesti.
arti-201007270020006Porast broja oboljelih od karcinoma usne šupljine, prema istraživanjima, posljedica je pretjeranog pušenja, pijenja i nepravilne prehrane, a prema novijim istraživanjima i posljedica HPV-a te oralnog seksa.
Istraživanje koje je trajalo 26 godina, tijekom kojih je u izabranoj skupini dijagnosticirano 146 slučajeva karcinoma usne šupljine, pokazalo je da se kod pušačica rizik od razvoja karcinoma usne šupljine značajno smanjuje svakim obrokom zelenog lisnatog povrća.
Vitamini.hr.
arti-201007220021006 arti-201103180471006














![[KVIZ] Samo će znalci prepoznati ovo voće!](http://cdn2.net.hr/media/2025/05/15/1112653/LS-a42b82f8-3173-11f0-9750-72c51a5f9be6-360.webp?1747926638)
[KVIZ] Samo će znalci prepoznati ovo voće!

Na današnji dan napustio nas je jedan od najvećih svih vremena: Njegovim odlaskom više ništa nije bilo kao prije
