
Smanjite rizik od raka debelog crijeva

Svježim đumbirom možemo začiniti gotovo sva jela, od mesa do kruha. Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su da đumbir može smanjiti rizik od raka debelog crijeva.
Rak debelog crijeva drugi je po redu uzročnik smrti od raka u razvijenim zemljama, unatoč činjenici da se ova bolest može izliječiti kirurškom intervencijom ukoliko je dijagnoza postavljena u ranijoj fazi.
Istraživanja su potvrdila učinkovitost đumbira i u liječenju mučnine uzrokovane kemoterapijom, morskom bolešću, tzv. jutarnje mučnine i proljeva. Ljekoviti začin se može pohvaliti analgetskim, antipiretičkim, antibakterijskim i sedativnim svojstvima.
Osim toga, uzimate li ga u umjerenim količinama, đumbir je jedna od boljih namirnica za suzbijanje žgaravice. Odavno se koristi kao sredstvo protiv upala te kao lijek za probavne tegobe.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu
arti-201107250312006 arti-201107260028006


















