'majka svih žitarica' /

Sedam brzih činjenica o kvinoji i zašto biste ju trebali jesti

Kvinoja je poznata kao 'majka svih žitarica' i prvi je put kultivirana prije više od 5.000 godina

VOYO logo
VOYO logo

Postoje stotine kultiviranih vrsta kvinoje, ali najčešće dostupne inačice u trgovinama su bijela, crvena i crna kvinoja. Koje su zdravstvene prednosti kvinoje?

Par brzih činjenica o kvinoji:

smatra se da kvinoja sprječava brojne bolesti

relativno je bogata antioksidansima, u usporedbi s ostalim žitaricama

može se pripremiti za samo 15 minuta

kvinoja ima prirodno gorak sloj nazvan saponin koji djeluje kao insekticid

Sedam zdravstvenih prednosti kvinoje - ako ju jedete često:

1. Kompletan je protein

Jedna je od samo nekoliko biljnih namirnica koja se smatraju cjelovitim bjelančevinama, koja sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina - to su aminokiseline koje naša tijela ne mogu proizvesti i stoga ih trebamo unositi prehranom.

2. Mangan

Jedna šalica kuhane kvinoje sadrži gotovo jednu trećinu preporučene dnevne količine mangana. Mangan je neophodan za razvoj, metabolizam i antioksidanse, a također je bitan za pravilno funkcioniranje mnogih enzima.

3. Željezo

Željezo je neophodno za niz procesa u ljudskom tijelu. Na primjer, bitna je komponenta hemoglobina, spoja koji prenosi u našoj krvi. Održavanje odgovarajućih razina željeza nužno je za zdravlje.

4. Magnezij

Bogata je magnezijem, neophodnim za funkciju više od 300 enzima; on je prisutan u svakoj stanici našeg tijela. Niska razina magnezija povezana je s grčevima mišića, kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom, visokim krvnim tlakom, osteoporozom i migrenama.

5. Visok sadržaj vlakna

Zbog visokog sadržaja vlakana kvinoja smanjuje rizik od zatvora, bolesti srca (snižavanjem krvnog tlaka i smanjenjem kolesterola) i hemoroida. Dokazano je da prehrana visoka vlaknima pomaže u poboljšanju kontrole šećera u krvi.

6. Vitamin B2

B2 je neophodan za pravilno funkcioniranje niza enzima. Postoje neki dokazi da riboflavin može pomoći smanjiti neke vrste migrenozne glavobolje. Iako je u zapadnim zemljama rijetko, nedostatak B2 može uzrokovati kožne osipe, anemiju i svrbež, crvene, osjetljive oči.

7. Pomaže u sprječavanju nastanka bubrežnih kamenaca

Kvinoja ima potencijalni zaštitni učinak protiv bubrežnih kamenaca. To je zato što pomaže u upravljanju razinama kalija.

Pročitajte još:

Ovo je jedna od najzdravijih namirnica svih vremena 

Što Beyonce, Kim, Gisele i ostale poznate dame stavljaju u svoju salatu?

Važnost obroka nakon treninga: Koje namirnice izabrati?

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali