
Savršeni za ljetne salate: Zašto bi trebali svakodnevno konzumirati svježe krastavce?

Svježi su krastavci idealna namirnica za ove vruće ljetne dane te obavezni dio svake osvježavajuće lagane salate. No, osim što su jako ukusni, veoma su dobri za naše zdravlje.
Zašto su chia sjemenke superhrana i kada bi se trebale izbjegavati?
1. Smanjuju kolesterol, kontroliraju tlak, ali i pomažu dijabetičarima
Krastavci sadrže hormon koji potiče gušteraču na proizvodnju inzulina (ključnog za dijabetičare). Uz to, sadrži sterol koji pomaže u snižavanju razine kolesterola.
2. Odlični su za hidrataciju
Voda čini 90 posto krastavca, stoga ne treba ni objašnjavati koliko je ovo povrće dobro jesti u vrućim danima kada je tijelu potrebna što bolja hidratacija.
3. Štiti od raka
Zbog spojeva koje sadrže (pinorezinol, sekoizolaricirezinol i laricirezinol), krastavci čak smanjuju rizik od pojave nekih vrsta karcinoma - jajnika, dojki, prostate i maternice.
4. Čini kosu i nokte zdravijima
Krastavci sadrže silicij koji je veoma pogodan za održavanje lijepih i zdravih noktiju i kose.
5. Izbaciju toksine iz tijela
Krastavci su dobri za razgradnju bubrežnih kamenaca, a zbog svoje velike količine vode koju sadrže, pomažu tijelu u izbacivanju nečistoća i toksina.
5 ljekovitih biljki i začina koji će vam pomoći da živite dulje













