
Imaju li vlažne maramice ovaj sastojak – ne kupujte ih!

Život bez vlažnih maramica postao je nezamisliv. Više ih ne koristimo samo za bebine guze, nego i za čišćenje ruku, lica... Sve je više odraslih koji ih koriste i kao toaletni papir.
Iako na njima uglavnom stoji oznaka da su sigurne za osjetljivu kožu, studija objavljena u časopisu
Autorica dr. Mary Wu Chang, dermatologinja i profesorica sa Sveučilišta Connecticut, i njezin tim pratili su slučajeve djece između tri i osam godina koja su patila od postojanih osipa koji nisu odgovarali na antibiotike i steroide. S obzirom na to da se osip nalazio na rukama, licu i stražnjici, roditelji su pitani o izloženosti djece vlažnim maramicama. Svi roditelji su potvrdili korištenje dva brenda: Huggies i Cottonelle, proizvođača Kimberly-Clark. Testovi su pokazali da su djeca alergična na MI. Nakon prestanka korištenja maramica, koža im se očistila za nekoliko dana.
Riječ je o konzervansu koji se koristi već godinama, ali je nekad korišten u kombinaciji s drugima. Kako bi se smanjila mogućnost alergija, počeli su ga koristiti samostalno, ali u znatno većim koncentracijama, pa se sada pojavljuje alergija na novu formulu. Osim u vlažnim maramicama, MI je u SAD-u pronađen u barem 2.600 proizvoda za njegu, od šampona, losiona, krema protiv sunca, gelova za tuširanje.
U prosincu prošle godine trgovinska komisija Europske unije koja nadgleda proizvode za osobnu higijenu, preporučila je zemljama članicama da prestanu koristiti MI u proizvodima. Britanci su već prije par mjeseci postavili pitanje uporabe MI-ja nakon znatnog povećanja kožnih alergija. U Kanadi i Japanu MI je zabranjen.
Nakon objavljivanja rezultata studije, glasnogovornik Kimberly-Clarka poručio je da već godinama traže alternativni sastojak te da će počevši od ovog mjeseca uvesti nove vlažne maramice bez MI-ja na svima tržištima.
'Ako vaše dijete ima osip na koži, obavezno pročitajte sastav i izbjegavajte proizvode za osobnu higijenu koji sadrže MI. Čak i ako niste alergični, redovita izloženost može uzrokovati alergije tijekom vremena. Sve više ljudi koristi te proizvode i postaje osjetljivo na konzervans', zaključuje dr. Chang.


















