
Sastojak koji ne biste očekivali u salami

Ostaci antibiotika u mesu mogu uništiti 'dobre' bakterije koje se dodaju prilikom proizvodnje salama.
Znate li da se bakterije mliječno-kiselog vrenja dodaju u određene proizvode od mesa kako bi fermentacijom stvarale mliječnu kiselinu, odnosno nepovoljne uvjete za rast i razvoj patogenih bakterija. Međutim, ako u mesu zaostanu antibiotici korišteni prilikom uzgoja, oni će ubiti bakterije mliječno-kiselog vrenja i na taj način omogućiti patogenima, poput salmonele i
Novo istraživanje znanstvenika iz Kopenhagena otkrilo je da i niska razina zaostalih antibiotika, dopuštena zakonom u SAD-u i Europskoj uniji, može naštetiti 'dobrim' bakterijama.
Antibiotici iz mesa vjerojatno su razlog zašto ponekad unatoč dobroj proizvodnoj praksi može doći do trovanja hranom uzrokovanog konzumacijom recimo fermentiranih kobasica.
http://www.vitamini.hr/





![[KVIZ] Koliko znaš o markama auta?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/04/1296689/H-1f7f2d23-9fa0-43e6-8b46-f34ec6749fe5-550.webp?1749020226)







