ZAČARANI KRUG /

Rizik od pretilosti i dijabetesa: Četiri podsvjesne vrste gladi koje zanemarujemo

Razumijevanje skrivenih okidača i podsvjesnih vrsta gladi prvi je korak prema prekidanju začaranog kruga

VOYO logo
VOYO logo

Svi smo to doživjeli. Nakon napornog i stresnog dana na poslu, prva pomisao je kutija sladoleda. Kad nam je dosadno nedjeljno poslijepodne, vrećica čipsa čini se kao jedina zabava. Naručujemo pizzu jer se osjećamo usamljeno. Ne jedemo uvijek kako bismo utažili fizičku glad; često hranom pokušavamo ispuniti emocionalne potrebe, ublažiti stres ili se jednostavno nagraditi.

Ovo korištenje hrane kao alata za popravljanje raspoloženja poznato je kao emocionalno prejedanje. Problem je što ono ne rješava stvarne probleme. Zapravo, najčešće se nakon njega osjećamo još gore. Ne samo da temeljni emocionalni problem ostaje neriješen, već se sada javlja i osjećaj krivnje zbog prejedanja. Razumijevanje skrivenih okidača i podsvjesnih vrsta gladi prvi je korak prema prekidanju ovog začaranog kruga i preuzimanju kontrole nad svojim prehrambenim navikama.

1. Emocionalna glad

Emocionalna glad je snažna i može se lako zamijeniti s fizičkom. Ipak, postoje ključne razlike. Dok se fizička glad javlja postupno i može se zadovoljiti bilo kojom vrstom hrane, emocionalna glad udara iznenada, kao hitna i neodoljiva potreba. Ona ne traži brokulu ili piletinu; ona žudi za specifičnom "utješnom" hranom, najčešće slatkom, masnom i nezdravom hranom koja pruža trenutačni osjećaj zadovoljstva.

Stres je jedan od glavnih krivaca. U kaotičnom svijetu, kronični stres potiče tijelo na proizvodnju visokih razina hormona kortizola, koji izaziva želju za slanom, slatkom i prženom hranom, onom koja nam daje brzi nalet energije i užitka. Jelo također može biti način da privremeno ušutkamo ili "potisnemo" neugodne emocije poput ljutnje, tuge, tjeskobe ili srama. Dok se prejedamo, ne moramo se suočiti s osjećajima koje bismo radije izbjegli.

Problem je što se emocionalna glad ne može ispuniti hranom. Nakon što pojedete, osjećaji koji su vas naveli na jelo i dalje su tu, a sada ste opterećeni i nepotrebnim kalorijama i osjećajem krivnje. Umjesto da naučite zdravije načine nošenja s emocijama, postajete sve nemoćniji i pred hranom i pred vlastitim osjećajima.

2. Vizualna glad

Živimo u svijetu zasićenom slikama hrane. Društvene mreže preplavljene su onim što se naziva "food porn" ili "gastroporn", savršeno stiliziranim fotografijama i videozapisima ukusnih jela. Znanstvenici su uveli pojam "vizualna glad" kako bi opisali kako izloženost ovim slikama može potaknuti želju za hranom, čak i kada nismo fizički gladni.

Istraživanja objavljena u časopisu ScienceDirect pokazuju da gledanje slika hrane ima dubok utjecaj na našu neurološku aktivnost i fiziološke odgovore. Jedna studija je otkrila da slike hrane imaju moć "oteti" našu pažnju. U eksperimentu nazvanom "emocionalno treptanje pažnje", sudionici su bili gladni ili siti dok su gledali brzi slijed slika.

Rizik od pretilosti i dijabetesa: Četiri podsvjesne vrste gladi koje zanemarujemo
Foto: Shutterstock

Pokazalo se da su slike hrane, kada su sudionici bili gladni, toliko snažno privlačile njihovu pažnju da nisu primjećivali druge slike koje su se pojavile odmah nakon njih, čak i kad su bili novčano motivirani da ih uoče. Ovaj mehanizam, koji je nekoć bio koristan za preživljavanje u okruženju gdje je hrana bila rijetka, danas u modernom društvu može dovesti do prekida ciljanog ponašanja i usmjeravanja pažnje na hranu bez obzira na druge ciljeve, poput održavanja dijete.

3. Dosada kao okidač

Jedemo li ponekad samo zato što nemamo što pametnije raditi? Apsolutno. Jelo iz dosade služi kao distrakcija od osjećaja da životu trenutno nedostaje smisla ili uzbuđenja. Hrana postaje način da se popuni praznina, da se zaokupe usta i vrijeme. To je često nesvjestan, automatski proces, prije nego što shvatimo, pojeli smo cijelu vrećicu čipsa dok smo gledali seriju, ne obraćajući pažnju i ne uživajući u potpunosti. Ova navika ne samo da dovodi do unosa viška kalorija i rizika od pretilosti i dijabetesa, već stvara i ciklus lošeg raspoloženja. Nakon prejedanja javlja se sram, što može dodatno pogoršati mentalno zdravlje.

4. Utjecaj društva

Društveni utjecaji na prehranu iznimno su snažni. Jelo je središnji dio gotovo svih društvenih okupljanja, od proslava do poslovnih ručkova. Lako je prepustiti se i jesti više nego što nam je potrebno samo zato što je hrana dostupna ili zato što svi ostali jedu. Ponekad jedemo iz nervoze u društvenim situacijama ili jednostavno da bismo se uklopili. Znanstvene studije potvrđuju da svoje prehrambene navike nesvjesno usklađujemo s onima ljudi s kojima smo bliski. Odbijanje hrane može se smatrati nepristojnim, pa je lakše jednostavno se prepustiti. Ovome se pridodaju i navike iz djetinjstva; ako su nas roditelji nagrađivali sladoledom za dobre ocjene, velika je vjerojatnost da ćemo taj obrazac ponašanja prenijeti i u odraslu dob.

Kako prepoznati i preuzeti kontrolu?

Prvi i najvažniji korak jest osvijestiti svoje okidače. Vođenje dnevnika hrane i raspoloženja može biti izuzetno korisno. Svaki put kad osjetite poriv za jelom, zapišite što ste jeli, što se dogodilo neposredno prije, kako ste se osjećali prije, tijekom i nakon jela. S vremenom ćete uočiti obrasce, možda uvijek jedete nakon razgovora s određenom osobom ili kad god se približi rok na poslu.

Kada vas pogodi žudnja, pokušajte zastati. Dajte si pet minuta prije nego što se prepustite. U tih pet minuta zapitajte se: "Kako se doista osjećam? Što mi je u ovom trenutku potrebno?" Možda ćete shvatiti da niste gladni, već usamljeni, tjeskobni ili iscrpljeni. Umjesto hrane, pronađite zdraviju alternativu:

  • Ako ste usamljeni ili tužni, nazovite prijatelja, poigrajte se s kućnim ljubimcem ili pogledajte dragu fotografiju,
  • Ako ste tjeskobni, zaplešite, prošećite ili stiskajte lopticu protiv stresa,
  • Ako ste iscrpljeni, priuštite si šalicu vrućeg čaja, toplu kupku ili se zamotajte u deku,
  • Ako vam je dosadno, pročitajte dobru knjigu, pogledajte komediju, istražujte prirodu ili se posvetite hobiju.

Razumijevanje ovih podsvjesnih vrsta gladi nije važno samo za održavanje zdrave tjelesne težine. Riječ je o poboljšanju vašeg cjelokupnog emocionalnog i mentalnog blagostanja. Kada naučimo slušati svoje tijelo i zadovoljiti svoje stvarne potrebe, prekidamo ciklus prejedanja i otvaramo put prema ispunjenijem i zdravijem životu, piše Healthline.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Liječnik o metabolizmu, njegovim bolestima i poremećajima: 'Radi se o nizu kemijskih reakcija s jednim ciljem'

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali