zagrijte se ove zime /

Recepti Marija Valentića: Slatke i tople kombinacije za zimske dane

Poznati kineziolog i trener Mario Valentić podijelio nam je nekoliko recepata iz knjige 'Detoks program od A do Ž' koju je napravio u suradnji s Dunjom Gulin

VOYO logo
VOYO logo

Prije nekoliko godina, Dunja Gulin i Mario Valentić izdali su knjigu u kojoj se probrani, provjereni recepti i sustavni jelovnici, liste nabavke po tjednima, savjeti za organizaciju pripreme obroka, kao i dodatni rituali – od čajeva, do njege kože, disanja i vježbanja za čišćenje organizma od toksina. Rezultat ovakvih navika je veća doza vitalnosti, pomlađeno tijelo, jači imunitet, rješenje nekih zdravstvenih tegoba. 

Kako bismo svi ostali u formi tijekom zime vrlo je važno paziti na prehranu i količinu kretanja. Baš zato vam donosimo kvalitetne recepte za zimu koje je odabrao Mario Valentić. 

Čokoladni napitak s okusom lješnjaka

1 1/2 šalica mlijeka od lješnjaka ili drugog mlijeka

1 žlica maslaca od lješnjaka ili badema

1 žlica sirovoga kakao praha ili praha rogača (mijenja okus)

1 žlica chia sjemenki, po želji

1-3 datulje (do željene slatkoće)

prstohvat bourbon vanilije u prahu

malo tople vode

(Foto: Pixabay.com)

Priprema: Sve izmiksajte u pjenasti napitak. Kušajte, pa ako trena dodajte još kakao praha. Popijte odmah!

Kliknite na 'SLJEDEĆA' i pročitajte recepte za varivo od leće i frapucino s rogačem.

Frapucino s rogačem

Sastojci: 

1 1/2 šalica bademovog ili rižinog mlijeka

2 žlice rogača u prahu

manji komad korijena celera, oguljen

1/4 žličice cimeta

2 žlice namočene (ili proklijale) heljde

3 datulje ili 2 žlice grožđica

Priprema: Izmiksajte sve u glatki napitak. Ako nemate snažan blender, celer prije miksanja naribajte.

Donosimo tri recepta iz nove knjige 'Mala psihološka kuharica' psihologinje Mirjane Krizmanić

Varivo od zelene leće i kvinoje

Sastojci: 

1 šalica kuhane zelene leće

1 šalica kuhane kvinoje

3 žlice maslinovog ulja ili sezamovog ulja

1 manji luk/poriluk nasjeckan na kockice

1 manja mrkva, nasjeckana na malo deblje polumjesece

1 šalica bundeve, batata ili cvjetova cvjetače narezanih na kockice

1 žličica praha kurkume

1/2 žličice praha đumbira 

1/2 žličice zrna kima ili kumina

1/2 žličice suhog origana ili mediteranskih začina

2 lovorova lista

2 žlice tamarija

1 žlica jabučnog octa 

2 češnja češnjaka

1/2 vezice lista svježeg peršina

(Foto: Pixabay)

Priprema: 

U većem loncu, na srednje jakoj vatri, na ulju pirjajte luk/poriluk s prstohvatom soli. Kad zamiriše, dodajte ostalo povrće i još malo soli. Smanjite vatru, promiješajte pa pirjajte još nekoliko minuta. Dodajte sve začine: kurkumu, đumbir, zrna kima/kumina, origano i lovor. Promiješajte da začini puste miris. 

Dodajte tamari i neka se malo zapeče. Dodajte ocat, neka ispari alkohol. Sada dodajte kuhanu leću i kvinoju te dovoljno vruće vode kako biste dobili gusto varivo. Neka provre na jačoj vatri pa ju smanjite i kuhajte još nekoliko minuta.

Povrće bi trebalo biti mekano prije nego ugasite vatru. Na kraju kuhanja dodajte zeleno lišće i protisnite češnjak. Promiješajte, neka odstoji koju minutu prije posluživanja. 

Iako je recept dug, sve ovo ne bi trebalo trajati više od 20-ak minuta. 

Donosimo pet gluten-free recepata blogerice Adrijane Bručić koja razbija iluziju o prehrani bez glutena

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali