
Recepti Marija Valentića: Slatke i tople kombinacije za zimske dane

Prije nekoliko godina, Dunja Gulin i Mario Valentić izdali su knjigu u kojoj se probrani, provjereni recepti i sustavni jelovnici, liste nabavke po tjednima, savjeti za organizaciju pripreme obroka, kao i dodatni rituali – od čajeva, do njege kože, disanja i vježbanja za čišćenje organizma od toksina. Rezultat ovakvih navika je veća doza vitalnosti, pomlađeno tijelo, jači imunitet, rješenje nekih zdravstvenih tegoba.
Kako bismo svi ostali u formi tijekom zime vrlo je važno paziti na prehranu i količinu kretanja. Baš zato vam donosimo kvalitetne recepte za zimu koje je odabrao Mario Valentić.
Čokoladni napitak s okusom lješnjaka
1 1/2 šalica mlijeka od lješnjaka ili drugog mlijeka
1 žlica maslaca od lješnjaka ili badema
1 žlica sirovoga kakao praha ili praha rogača (mijenja okus)
1 žlica chia sjemenki, po želji
1-3 datulje (do željene slatkoće)
prstohvat bourbon vanilije u prahu
malo tople vode
Priprema: Sve izmiksajte u pjenasti napitak. Kušajte, pa ako trena dodajte još kakao praha. Popijte odmah!
Kliknite na 'SLJEDEĆA' i pročitajte recepte za varivo od leće i frapucino s rogačem.
Frapucino s rogačem
Sastojci:
1 1/2 šalica bademovog ili rižinog mlijeka
2 žlice rogača u prahu
manji komad korijena celera, oguljen
1/4 žličice cimeta
2 žlice namočene (ili proklijale) heljde
3 datulje ili 2 žlice grožđica
Priprema: Izmiksajte sve u glatki napitak. Ako nemate snažan blender, celer prije miksanja naribajte.
Donosimo tri recepta iz nove knjige 'Mala psihološka kuharica' psihologinje Mirjane Krizmanić
Varivo od zelene leće i kvinoje
Sastojci:
1 šalica kuhane zelene leće
1 šalica kuhane kvinoje
3 žlice maslinovog ulja ili sezamovog ulja
1 manji luk/poriluk nasjeckan na kockice
1 manja mrkva, nasjeckana na malo deblje polumjesece
1 šalica bundeve, batata ili cvjetova cvjetače narezanih na kockice
1 žličica praha kurkume
1/2 žličice praha đumbira
1/2 žličice zrna kima ili kumina
1/2 žličice suhog origana ili mediteranskih začina
2 lovorova lista
2 žlice tamarija
1 žlica jabučnog octa
2 češnja češnjaka
1/2 vezice lista svježeg peršina
(
Priprema:
U većem loncu, na srednje jakoj vatri, na ulju pirjajte luk/poriluk s prstohvatom soli. Kad zamiriše, dodajte ostalo povrće i još malo soli. Smanjite vatru, promiješajte pa pirjajte još nekoliko minuta. Dodajte sve začine: kurkumu, đumbir, zrna kima/kumina, origano i lovor. Promiješajte da začini puste miris.
Dodajte tamari i neka se malo zapeče. Dodajte ocat, neka ispari alkohol. Sada dodajte kuhanu leću i kvinoju te dovoljno vruće vode kako biste dobili gusto varivo. Neka provre na jačoj vatri pa ju smanjite i kuhajte još nekoliko minuta.
Povrće bi trebalo biti mekano prije nego ugasite vatru. Na kraju kuhanja dodajte zeleno lišće i protisnite češnjak. Promiješajte, neka odstoji koju minutu prije posluživanja.
Iako je recept dug, sve ovo ne bi trebalo trajati više od 20-ak minuta.


















