
Pravilna prehrana za povišenu mokraćnu kiselinu

Zadnja analiza krvi pokazala mi je povišenu mokraćnu kiselinu i dobila sam lijekove protiv gihta, koje trebam početi trošiti. Molim vas za pomoć, kako prilagoditi prehranu kod mog stanja?
Giht se najčešće razvija kao posljedica prehrane bogate mesom i prečeste konzumacije alkohola. S obzirom da mokraćna kiselina nastaje tijekom probave pojedine hrane, glavna će biti prilagodba izbora i pripreme namirnica. Debljina također može povećavati rizik od razvoja ili pogoršanja simptoma gihta.
1. Ukoliko imate višak kilograma (izračunajte indeks tjelesne mase , ITM do 25 je normalna tjelesna težina), prvi korak bit će smanjenje tjelesne težine.
2. Izbjegavajte ili smanjite unos namirnica bogatih purinom, prvenstveno crvenog mesa i mesnih proizvoda, sušene i konzervirane ribe, lignje, punomasnog mlijeka i sireva, kvasca. Dobro je konzumirati voće i svježe sokove, većinu povrća i žitarica, a umjereno je potrebno konzumirati jaja i ribu, grahorice i mahunarke, špinat, šaproge, cvjetaču i gljive.
3. Mesna jela konzumirajte dva do tri puta tjedno, pripremljena uz malo masnoće, kuhana ili na žaru, a u akutnom stanju i slučaju napada, potpuno izbacite meso i mesne proizvode iz prehrane, dok se stanje ne stabilizira.
3. Izbjegavajte prejedanje i premasna jela, kao i gladovanje (razina mokraćne kiseline u krvi raste kada se tijekom gladovanja razgrađuju tjelesni proteini).
4. Izbacite alkoholna pića u potpunosti (alkohol sam potiče stvaranje mokraćne kiseline te izlučivanje vode iz organizma, zbog čega se mokraćna kiselina koncentrira u tijelu). Smanjite i ograničite konzumaciju gaziranih napitaka, kave, kakaa i svih napitaka koji sadrže kofein.
5. Konzumirajte minimalno 8 čaša vode dnevno! Voda je neophodna bubrezima za lučenje viška mokraćne kiseline.
6. Salate začinite limunovim sokom i uljite malom količinom biljnog ulja (preporuka: bučino i maslinovo ulje).
7. U prehrambenom tretmanu gihta preporučuju se i dodaci prehrani: antioksidansi i omega-3-masne kiseline (zbog protuupalnog i imunostimulirajućeg učinka).
Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizma sattva-nutricionizam.com


















