
Plod koji je zdraviji ako ga skuhate

Rajčice se uspješno bore protiv kobnih bolesti kao što su rak, osteoporoza i kardiovaskularne bolesti, posebno ako su kuhane jer se tako povećava djelovanje likopena.
Američki znanstvenici ustanovili su da je sočno povrće/voće najveći izvor antioksidanta likopena, a za razliku od drugih plodova, njegovo je djelovanje bolje u kuhanim i prerađenim rajčicama.
arti-200912220259006Znanstvenici s National Centre for Food and Safety u Illinoisu dokazali su da likopen sprečava pojavu upalnih procesa i krvnih ugrušaka.
Snažna veza između prevencije raka prostate, srčanih bolesti i osteoporoze pokazala se i u nizu prijašnjih studija.
Dr. Britt Burton-Freeman i dr. Kristin Reimers, koji su proveli istraživanje, smatraju da bi zbog obilja dokaza o korisnosti rajčice liječnici trebaju poticati konzumaciju. Ipak, rajčica se ne bi smjela konzumirati iz konzervi nego iz staklene ambalaže iz koje u sadržaj ne curi umjetni estrogen (koji se inače nalazi u konzervi).
Studija je objavljena u
arti-200912090180006 arti-201011190741006






![[KVIZ] Koliko znaš o naočalama?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/04/1296697/H-c11c7b63-62e9-48ab-95eb-e2384188d3bb-550.webp?1749020945)











