
Od juhe do deserta: Tri bezglutenska, keto recepta sa cvjetačom

Kremasta juha od cvjetače
glavica cvjetače
jedna mrkva
stabljka celera
glavica luka
dva češnja češnjaka
žlica kremastog, masnog sira
origan
papar i sol
maslac
Na maslacu kratko prodinstajte sitno narezani luk i češnjak, dodajte narezanu stabljiku i list celera, naribanu mrkvu, origano, cvjetove cvjetače, papr i sol i te zalijte povrtnim temeljcem. Kuhajte dok povrće ne omekša pa na kraju dodajte veliku žlicu kremastog sira i juha je gotova.
Njoki od cvjetače
glavica cvjetače
4 žlice krumpirovog škroba
šalica brašna od tapioke ili zobenog brašna
žlica maslinovog ulja
sol
Skuhajte cvjetove cvjetače u kipućoj posoljenoj vodi, posušite ih u čistoj kuhinjskoj krpi, stavite ih u blender te dodajte maslinovo ulje i blendajte dok ne dobijete gustu kremastu smjesu.
Izlijte smjesu na radnu površinu te dodajte suhe sastojke - škrob i brašno pa umijesite tijesto. Prebacite tijesto na površinu koju ste posuli brašnom od taipoke ili zobi i napravite njoke.
Gotove njoke stavite u kipuću vodu na par minuta. Gotovi su kada isplivaju na površinu.
Želite li im okus dodatno obogatiti, tostirajte ih u tavi na nekoliko kapi maslinovog ulja, dok ne dobiju svijetlo smeđu koricu.
Čokoladni mousse od cvjetače
šalica cvjetova cvjetače
3 žlice sirovog kakao praha
2-3 datulje
pola banane
pola šalice bademovog mlijeka
pola žličice ekstrakta vanilije
malo soli
Skuhajte cvjetaču u kipućoj vodi, izvadite ih i pustite da se ohladi. Stavite ih u blender, dodajte ostale sastojke i blendajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Dobili ste mousse koji ćete prebaciti u čaše i staviit u hladnjak na 30 minuta. Prije serviranja ukraiste ih jogurtom od kokosa, borovnicama ili komadićima crne čokolade koja nema glutena.













