
Što kad pretjerate s omega-3

Omega-3 su polinezasićene masne kiseline koje se nalaze u visokim koncentracijama u ribama kao što su haringe, losos, srdele, ali i u lananom sjemenu, orasima i njihovim uljima.
Moderna ishrana rezultira da nam često nedostaje omega-3, dok omega-6 masnih kiselina dobijemo obilno najčešće u uljima poput kukuruznog te životinjskog mesa (životinje koje se hrane na otvorenom, prirodnom hranom imaju meso i jaja bogate omega-3 masnim kiselinama).
Omjer omega-6 i omega-3
Upala je biološki proces koji tijelo koristi kako bi se zaliječile ozljede i bolesti. Međutim, nekontrolirane upale povezane su s brojnim bolestima. I dok omega-3 masne kiseline smanjuju upalu u tijelu, omega-6 masne kiseline ih potiču.
Na Sveučilištu
Kad pretjeramo s dobrim stvarima
Kao i kod većine prehrambenih dodataka, omega-3 masne kiseline treba koristiti razborito. Pokušaj da se smanji neravnoteža masnih kiselina prisutna u tradicionalnoj zapadnoj prehrani ne bi nas trebala dovesti u suprotnu krajnost, jer i previše omega-3 može izazvati niz zdravstvenih problema.
Posljedice
Pretjeramo li s unosom omaga-3, neke osobina koje čine ove masne kiseline korisne za srce, kao što su sposobnost razbijanja krvnih ugrušaka, mogu dovesti do poremećaja krvarenja. Vrlo velike doze omega-3 mogu povećati krvarenje i dovesti do stvaranja modrica. Drugi problem je prisutnost toksina koji se mogu akumulirati u ribljem mesu, iako iz
Doze




![[KVIZ] Koliko znaš o jezerima u Hrvatskoj?](http://cdn2.net.hr/media/2025/02/24/786171/H-a99f3cb2-f2a7-11ef-af93-ee0b203e749c-550.webp?1749330926)








