NEMA VIŠE BALONČIĆA: /

Obožavate žvake? Nakon ovoga ćete dobro razmisliti kada ćete je opet staviti u usta

Poznato je da su aditivi opasni za zdravlje. Nanovija istraživanja su pokazala kako i kada jedete kruh ili žvaćete žvakaću gumu ozbiljno ugrožavate svoj organizam.

VOYO logo
VOYO logo

Dugoročno izlaganje popularnim aditivima može oštetiti imunitet, pa je time vaše tijelo izloženo različitim infekcijama, piše Daily Mail.

Naime, titanij dioksid, koji se u namirnicama pojavljuje kao E171, oštećuje bakterijsku strukturu unutar crijeva, što loše djeluje na probavu i apsorpciju hrane. Štetne bakterije na taj način lako dospiju u organizam i polako ga uništavaju.

Znanstvenici su izložili bakterije tankog crijeva djelovanju aditiva srazmjernom onom koji se nalazi u jednom obroku. Otkrili su kako se dobre bakterije crijeva uništavaju i da se remeti njihov balans u odnosu na loše bakterije, a to značajno ometa proces probave.

Široko rasprostranjen

Kronična izloženost aditivima uništava izrasline u crijevima koje su odgovrone za apsorpciju hranljivih materija (tzv. mikrovili).

"Titanij dioksid je aditiv koji je teško izbjeći, jer se nalazi u mnogim namirnicama. Ali mi smo odlučili detaljnije informirati ljude koje ga namirnice najviše sadrže", kaže koautorica studije Gretchen Mahler.

"Ovaj aditiv se najčešće pojavljuje kako bi hranio, pružio održivost i bjelju boju, pa ga možete naći u kruhu, krafnama i ostalim namirnicama od tijesta. On se, također, može unijeti putem paste za zube i sredstava za osobnu higijenu. Titanij oksidi se nalaze i u mnogim proizvodima od plastike, pa bi ljudi trebalo izbjegavati predmete koji se od nje izrađeni. Titanij dioksid se u najvećoj mjeri nalazi u slatkišima, pa se preporučuje da se oni isključe iz uporabe", savjetuje profesorica Mahler.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali