
Ne bacajte koru luka

Suznih očiju većina kuhara odbacuje koru i vanjske slojeve luka, no nutricionisti upozoravaju da na taj način bacamo važne hranjive tvari.
Skupina španjolskih i britanskih stručnjaka testirala je supstance iz svakog dijela luka, uključujući koru, vanjske slojeve, korijen i stabljike. Zanimali su ih mogući načini korištenja svakog dijela, uključujući i onog koji smatramo otpadom.
Zaključili su da smeđa kora luka sadrži mnogo vlakana (prvenstveno netopiva vlakna i flavonoide (metabolite biljaka s medicinskom svojstvima). Dva vanjska sloja luka također sadrže vlakna i flavonoide.
"Konzumacija vlakana smanjuje rizik od krvožilnih bolesti, želučano-probavnih tegoba, raka debelog crijeva, dijabetesa tipa 2 i pretilosti", tvrdi Vanesa Benitez, s Autonomnog Sveučilišta u Madridu. Fenoli pomažu spriječiti bolesti srca, a također štite od raka.
Trebali bi dakle koristiti sve dijelove luka, jer su izvor fruktana i sumpornih spojeva. Fruktani su prebiotici, što znači da štite naše zdravlje selektivno stimulirajući rast dobrih bakterija u našim crijevima. Sumporni spojevi smanjuju nakupljanje trombocita te na taj način poboljšavaju krvotok i kardiovaskularno zdravlje, općenito govoreći. Istovremeno, imaju pozitivni učinak na protuupalne sustave sisavaca.
arti-201107130240006 arti-201106240656006














![[KVIZ] Samo će znalci prepoznati ovo voće!](http://cdn2.net.hr/media/2025/05/15/1112653/LS-a42b82f8-3173-11f0-9750-72c51a5f9be6-360.webp?1747926638)
[KVIZ] Samo će znalci prepoznati ovo voće!

Na današnji dan napustio nas je jedan od najvećih svih vremena: Njegovim odlaskom više ništa nije bilo kao prije
