
Naučite pripremiti zdraviji i još ukusniji roštilj

Na roštilju se može pripremiti zdrava hrana ali morate znati ispravno ga koristiti.
Ako nemarno roštiljate obrok može biti poprilično nezdrav. Pečete li na prevelikoj vatri pa meso i druga hrana zagore dolazi do stvaranja kemikalija "policikličkih aromatskih ugljikovodika" i "hetrocikličnih amina", a oba spoja su povezana s većim rizikom nekih tumora, piše na
No važna je i vrsta namirnica, jer su neke poput hamburgera, kobasica, i hrenovki pune nitrosamina koji također uzrokuju rak.
Uživajte u zdravoj hrani s roštilja imajući na umu sljedeće savjete: • Roštilj treba biti čist • Nakon svake upotrebe operite rešetke roštilja • Sirovo meso čuvajte u hladnjaku ili prijenosnom hladnjaku sve dok ga ne trebate staviti na roštilj • Meso držite odvojeno od kuhane hrane, svježeg voća i povrća • Meso roštiljajte na pravoj temperaturi - koristite termometar za meso ako ne znate procijeniti sami • Ne dopustite da vam meso na dijelovima postane crno, uklonite zagorene dijelove prije serviranja • Prije pečenja uklonite višak masnoće kako bi smanjili rizik od izgaranja • Pecite nemasno, krto meso, a ne hot dog, masne hamburgere ili kobasice • Prije pečenja meso marinirajte jer ćete tako smanjiti stvaranje hetrocikličnih amina, a dodat ćete i okus • Da bi spriječili zagaranja kobasice pecite na kraju • Ne pecite samo meso, roštiljajte i povrće poput tikvica, paprika, krumpira i patlidžana • Ribu možete peći u aluminijskoj foliji, uz omiljene začine, malo češnjaka, sokom limuna i malo bijelog vina.
arti-201106270378006 arti-201106210191006


















