Zdravlje /

Namirnice koje 'gode' niskom tlaku

Što je, osim soli, važno unositi prehranom kod niskog krvnog tlaka? Često imam zamagljenje vida ili vrtoglavice....

VOYO logo
VOYO logo

Dovoljan unos soli je presudan i ovo je slučaj kada je konzumacija soli opravdana, kao i konzumacija kofeinskih napitaka, no vodite računa da ne preopteretite bubrege i dovedete organizam u elektrolitski disbalans.

Osim soli, važno je da unosite visoke količine tekućine svakodnevno u organizam. Obroke raspodijelite u nekoliko manjih, bez prevelikog i naglog opterećenja organizma. Birajte namirnice s niskim glikemijskim indeksom. Raznovrsne namirnice trebale bi vam osigurati i dovoljan unos minerala i vitamina potrebnih za očuvanje funkcije krvnih žila i opskrbu tkiva kisikom.

Izbjegavajte naglo ustajanje, budite tjelesno aktivni jer time pojačavate cirkulacija iz ruku i nogu prema srcu.

Povoljno će djelovati začini ružmarin i timijan, bademi, đumbir, grožđice, a suprotan učinak mogu imati češnjak, peršin, hren, kadulja i stolisnik, stoga izbjegavajte njihovu konzumaciju.

U slučaju izraženih simptoma, u ljekarnama potražite kombinirani biljni pripravak u obliku kapi za podizanje krvnog tlaka. Pomoći mogu i lampice s eteričnim uljima ružmarina, timijana, kamfora, limuna ili papra.

Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizma sattva-nutricionizam.com

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali