
Prevelike količine soli oštećuju krvne žile i povećava rizik od povišenog krvnog tlaka (hipertenzije). A ako kroz dulji vremenski period konzumirate previše slane hrane, vrlo je vjerojatno da ćete dobiti hipertenziju, upozoravaju u časopisu
Oni koji uzimaju puno soli, s vremenom imaju i visoke vrijednosti mokraćne kiseline u krvi te albumina u serumu, bioloških pokazatelja oštećenja krvnih žila. S tim nalazima povezan je i razvoj hipertenzije, pa se može zaključiti da je preveliki unos soli neovisni čimbenik rizika za pojavu povišenog krvnog tlaka.
U zapadnim je zemljama dnevni unos soli znatno veći od maksimalnih preporučenih količina. Čak 75% ukupne soli koju jedemo se već nalazi u hrani koju kupujemo. Stoga nas ova saznanja trebaju potaknuti o razmišljanju o opasnostima koje nosi pretjerana konzumacija soli te odgovornostima proizvođača hrane o adekvatnom deklariranju količine soli na nekom proizvodu kako bi potencijalni kupac i konzument imao mogućnost zdravijeg izbora.
http://www.vitamini.hr/






![[KVIZ] Možeš li imati sve točno na ovom kvizu o nacionalnim parkovima Hrvatske?](http://cdn2.net.hr/media/2025/02/24/786157/H-1958dd5e-f2af-11ef-aeda-829ff0affdfc-550.webp?1745668483)






