
Ljekovitost bosiljka: kraljevska biljka koja čuva tijelo i dušu

Bosiljak
Francuzi ga zovu kraljevskom biljkom, dok Židovi vjeruju da bosiljak daje snagu u vrijeme posta. O ljekovitosti bosiljka govori i to što ta biljka, porijeklom iz Indije, ima posebno mjesto u Ayurvedskoj medicini. Postoji puno vrsta bosiljka, a kod nas je najzastupljeniji pitomi bosiljak.
Ljekovitost bosiljka
smiruje kašalj
pomaže kod bolesti bubrega
pomaže kod menstrualnih problema
blagotvorno djeluje na crijeva i probavu
otvara apetit
jača imunitet
ublažava glavobolju
pomaže kod depresije
ublažava artritis
čuva srce i krvne žile
prirodni je antibiotik
afrodizijak
Čaj od bosiljka preporučuje se dojiljama jer potiče stvaranje mlijeka, no ne preopručuje se trudnicama u ranoj fazi trudnoće te bebama starosti do šest mjeseci.
Žličicu suhog bosiljka prelijte s dva i pol decilitra kipuće vode i ostavite da poklopljeno odstoji desetak minuta. Čaj se pije nezaslađen. Za poticanje stvaranja mlijeka treba ga piti dva do tri puta na dan.
Bosiljak je jak antioksidans -beta karoten koji se u tijelu pretvara u vitamin A jača imunitet i čuva tijelo od bolesti. Ova biljka obiluje vitaminom B6 i magnezijem koji čuvaju srce i krvne žile. Ljekovitost bosiljka poznata je od davnina, a danas i znanstveno dokazana.
Bosiljak - neizostavan u mediteranskoj kuhinji
Osim ljekovitosti, bosiljak se odlikuje i bogatim okusom te je zastupljen kuhinjama diljem svijeta, a osobito mediteranskoj. Odlično se slaže s rajčicama - i u tanjuru, ali i u vrtu pa ih iskusni vrtlari sade jedno kraj drugoga. Jedno od popularnijih jela talijanske kuhinje je pesto genovese - umak od bosiljka koji možete vrlo jednostavno napraviti i sami.
Pesto genovese tradicionalno se poslužuje s tjesteninom. Pesto se radi u mužaru, ne kuha se. Kako je riječ o sirovim sastojicma, ovaj je umak izvor brojnih hranjivih tvari za te odličan ljetni obrok.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!













