
Kozje ili kravlje mlijeko - glavne razlike i dobrobiti

Sirevi od kozjeg mlijeka jako su popularni i ukusni, a koriste se u različitim jelima. Međutim, većina ljudi ne voli piti kozje mlijeko. Jeste li znali da 65 posto svjetske populacije pije kozje mlijeko? Ima jako dobar i intenzivan okus i pun je hranjivih nutrijenata poput ugljikohidrata, masnoća, kalcija, fosfata, kalija, vitamina C i D.
Kada govorimo o kravljem mlijeku, to je mlijeko koje je
teško probavljivo i zato ga mnogi izbjegavaju.
Također je bogato alergenima i laktozom što može negativno
utjecati na probavni i druge sustave, piše
Kada se govori o kozjem mlijeku, ono nije samo bogato hranjivim tvarima, već je i prilično ukusno i stvara manje upala u tijelu, ima manje alergena i lako se probavlja. I zbog toga je često dio različitih dijeta. Pored gore spomenutih blagodati, kozje mlijeko ima oko 30 posto više mononezasićenih masnih kiselina.
Jednu namirnicu nikada ne biste smjeli dodati u jaja kada dođete u srednje godine
Jedan od razloga zašto ljudi manje kupuju kozje mlijeko je i njegova cijena, puno je skuplje od kravljeg. Također, problematična je i njegova dostupnost, teže ga je pronaći u trgovina. S druge strane, kravlje mlijeko nije samo jeftino, već je i lako dostupno.
Nutricionist Dolibašić otkriva koje mliječne proizvode izbjegavati i je li bolje kozje mlijeko
Kozje mlijeko
lako probavljivo
manje alergeno
manje upalno
visoki udio kalcija i proteina
pomaže kod smanjenja kolesterola
pomaže u poboljšanju kvalitete kože
pomaže u apsorpciji hranjivih tvari
Kravlje mlijeko
Šalica kravljeg mlijeka sadrži oko 3,25% mliječne masti. Sadrži oko 149 kalorija i oko 7,9 g masti i 4,6 g zasićenih masti. Punomasno mlijeko sjajan je izvor vitamina A i D, kalcija, proteina i ugljikohidrata.
dobro je za kosti, zube i mišiće
pomaže djeci u rastu
poboljšava zdravlje mozga
pomaže kod mršavljenja


















