kupujte svježe /

Konzervirana tunjevina je opasna za zdravlje

Ispostavilo se da konzerva tunjevine sadrži previsoku razinu cinka. Najviše cinka ima u sredini konzerve i to stoput više od dopuštenog

VOYO logo
VOYO logo

Konzerve tunjevine sadrže sto puta više cinka, no što je sigurno za naš organizam, stoji u studiji provedenoj na Sveučilištu Binghamton u New Yorku, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Food and Function". 

Ove količine cinka mogu oštetiti ljudska crijeva.  "Povećanje propustljivosti crijeva nikako nije dobro jer to znači da spojevi koji ne bi trebali ući u krvotok, mogu ući.

Ovo stanje zove se "sindrom propusnog crijeva" i može izazvati multiplu sklerozu. To čini na način da oštećuje imunitet zbog tvari koje organizam apsorbira kroz propusna crijeva", objašnjava voditeljica studije Gretchen Mahler.

Povišena razina cinka u organizmu manifestira se kroz povraćanje, mučnine, gubitak svijesti i visoku temperaturu. 

Znanstvenici su analizirali sadržaj konzerve kukuruza, tunjevine, šaproga i piletine. Ispostavilo se da najviše razine cinka sadrži konzerva tunjevine. Najviše cinka ima u sredini konzerve i to stoput više od dopuštenog. Nakon tunjevine, slijedi piletina, a potom šparoge. 

Velike količine cinka u organizmu mogu izazvati pad željeza i glukoze. Znanstvenici upozoravaju da dugoročna izloženost previsokoj razini cinka može imati ozbiljne posljedice na zdravlje.  

Pročitajte još:

Mineral važan za trudnice: cink sprječava spontani pobačaj i prerani porod

Pet esencijalnih minerala bez kojih tijelo ne može funkcionirati

Je li bolje jesti sirova ili termički obrađena jaja - pitanje je sad

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali