
Jedete li je često, brže ćete ostarjeti

Kod biranja hrane koja pomlađuje i izbjegavanja one koja postaruje prije svega trebate imati na umu sastav i sam postupak proizvodnje. Što je prerađenije, to gore po vas.
Buhtla, krafna, kroasan, keksi, mliječna čokolada...
Čime su bogati? Šećerom, bijelim brašnom i mastima. A zašto postaruju? Učestalo konzumiranje ovih i sličnih namirnica dovodi do nastanka mnogih bolesti. Primjerice, velike količine šećera utječu na ubrzano trošenje vitaminskih (posebno vitamina B skupine) i mineralnih zaliha organizma (kao što je krom). Prehrana bogata šećerom najčešće dovodi do kroničnog nedostatka vitamina tiamina, riboflavina, niacina i piridoksamina. Nedostatak jednog ili više vitamina iz ove skupine znatno pojačava stres, a stres postaruje. Osim toga, ovakva hrana utječe na naglo povisivanje i nagli pad glukoze u krvi. Simptomi niske razine šećera u krvi jesu umor, osjećaj gladi, glavobolja, loše raspoloženje, zamućeni vid, drhtanje, mučnina, potištenost i pojačano znojenje.
Kobasice, hrenovke, šunka
Konzumacija obrađenog mesa, kao što su kobasice, slanina i šunka, povećava rizik za razvoj različitih bolesti srca za čak 42 posto, a za razvoj šećerne bolesti 19%. No, nije stvar u mesu, rizik prije svega povećavaju sol i konzervansi. Problem je i to što u mnogim proizvodima ima previše masnoće.
Margarin, pohano i pečeno u mnogim restoranima i većina gotovih kesa i kolača
Riječ je o najgorim vrstama masti – transmastima ili djelomično hidrogeniziranim biljnim mastima koje se povezuju s većim brojem krvožilnih bolesti, pa čak i tumorima. Zašto se izrađuju? Jeftinije su jer se mogu lakše transportirati i duže stajati.
Pizza i kokice – i da i ne
Ovdje budite mudri. Kokice su zapravo vrlo hranjive i zdrave, ali samo ako ih spremite u loncu na maslinovom ulju. One iz vrećice koje se stave u mikrovalnu, kancerogene su zbog ambalaže, dok su one iz kina često pune maslaca, pa čak i šećera. Što se tiče pizze, i ona može biti hranjiva u kućnoj izradi. No, u restoranima brze hrane koriste nekvalitetnu šunku, vrlo masne i slane sireve, dodaju šećer, a brašno nema dovoljno vlakana.














![[KVIZ] Samo će znalci prepoznati ovo voće!](http://cdn2.net.hr/media/2025/05/15/1112653/LS-a42b82f8-3173-11f0-9750-72c51a5f9be6-360.webp?1747926638)
[KVIZ] Samo će znalci prepoznati ovo voće!

Na današnji dan napustio nas je jedan od najvećih svih vremena: Njegovim odlaskom više ništa nije bilo kao prije

Ancelotti mlađi odgađa samostalnu karijeru, pomagat će ocu i na novom poslu

![[KVIZ] Koliko znaš o lego kockicama?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/05/1297482/K-12ac0723-07a1-4146-8803-e21220c4a4c3-360.webp?1749116459)


