Zdravlje /

Četiri namirnice koje pomažu pri mršavljenju

Osim na količinu hrane, trebali biste paziti i na to što ćete jesti. Izbor namirnica često je presudan za uspjeh.

VOYO logo
VOYO logo

Nijedna dijeta neće dugoročno uspjeti ako prekršite pravilo bazalnog metabolizma. 'Naime, prilikom mršavljenja trebalo bi voditi računa da se u organizam unese barem onoliko kalorija koliko je potrebno za odvijanje našeg bazalnog metabolizma. To je ona količina energije koja je našem organizmu nužna za osnovne biokemijske reakcije pri sobnoj temperaturi, u stanju mirovanja. Za muškarca prosječne visine i težine, bazalni metabolizam iznosi oko 1.500 kcal, a za žene prosječna vrijednost bazalnog metabolizma iznosi 1.200 kcal. Osiguravanjem tih kalorija izbjegava se pojava 'yo-yo' efekta, koji često vraća više kilograma nego što smo ih izgubili i to vrlo brzo nakon dijete', objašnjava Meri Filipović, mag. nutricionizma.

Jabuke

Unatoč relativno visokoj razini šećera, jabuke, zapravo, djeluju stabilizirajuće na šećer u krvi. Djelomično zahvaljujući sadržaju pektina (netopivog vlakna koje bubri u doticaju s vodom), jabuka uspijeva stvoriti dodatni osjećaj punoće i sitosti.

Osim toga, jabuka sadrži i monosaharid fruktozu, šećer koji može izazvati zadovoljenje želje za slatkim, a da ne dolazi do velikih promjena u koncentraciji glukoze u krvi. Iz tog razloga, posljedično se ne povećava izlučivanje hormona inzulina koji može potaknuti uskladištavanje šećera i stvaranje masti iz šećera.

Novija istraživanja pokazuju da taninska kiselina sadržana u jabuci značajno utječe na metabolizam masti i onemogućuje njihovo taloženje u jetri.

Jabukom se unosi mnogo vode (što je poželjno u redukcijskim dijetama), vitamina, minerala i vlakana koja pomažu regulaciji stolice i daju osjećaj sitosti, a pojačava se i lučenje mokraće.

Plava riba

Losos, tuna, skuša, sardina, inćuni... izuzetno su bogati omega-3 masnim kiselinama, a njezino dijetoterapijsko djelovanje je dobro poznato.

Omega-3 masne kiseline snižavaju koncentraciju kolesterola i triglicerida u krvi, a ove masne kiseline pomažu i u prevenciji debljine jer potiču izlučivanje leptina, hormona koji je zaslužan za metaboličke procese.

Grah i leća

Mahunarke – sušeni grah, leća, bob i slične – brzo sagorijevaju masno tkivo, stabiliziraju razinu šećera u krvi i imaju više proteina od ostalih biljnih namirnica. Mahunarke će osigurati dovoljno energije i proteina, a važno je da podiže razinu šećera u krvi polako i umjereno, što daje osjećaj sitosti dugo nakon obroka. Pola šalice graha sadrži više od 6g vlakana i priličnu količinu kalija, cinka, željeza i vitamina B.

Jogurt

Jogurt je izvrstan izvor kalcija i fosfora, minerala neophodnih za pravilan razvoj i rast kostiju i zubiju, ali je također kalcij važan i u mršavljenju. Jogurt sadrži mliječne bakterije koje u procesu vrenja stvaraju mliječnu kiselinu, a u crijevima potiču stvaranje zdrave bakterijske flore.

Nedavne kliničke studije pokazuju da su sudionici koji su jeli jogurt izgubili više kilograma i centimetara u području struka, za razliku od sudionika koji nisu konzumirali jogurt. Važno je napomenuti da je gubitak masnog tkiva bio u području struka, koji je najteže izgubiti. Također jogurt je učinkovit u očuvanju mišića, jedine vrste tkiva koja sagorijeva kalorije dok je vaše tijelo u mirovanju.

ordinacija.hr

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali