žučna dijeta /

Imate problema sa žučnim kamencima? Nutricionistica Mirela Marić savjetuje kakvu prehranu treba slijediti

Razgovarali smo nutricionisticom Mirelom Marić, direktoricom Nutrilife Centra, o prehrani kod osoba koje boluju od žučnih kamenaca ili drugih bolesti žučnog mjehura

VOYO logo
VOYO logo

"Osobi koja boluje od žučnih kamenaca ili drugih bolesti žučnog mjehura, preporuča se prehrana, odnosno dijeta s niskim udjelom masti, kojom se nastoje izbjeći moguće daljnje komplikacije. Iako je svaki slučaj individualan, sve što se jede i pije treba biti blago, bez dodatka začina te podijeljeno u više manjih obroka", objašnjava nutricionistica Mirela Marić iz Nutricionističkog-dijagnostičkog centra Nutrilife Centar te dodaje da kad osobe imaju napad žučnog kamenca idu u bolnicu, a na nutricionističku obradu dolaze nakon bolničkog tretmana.

"Cilj ove dijete je da se s plana prehrane uklone sve namirnice koje izazivaju grčenje žučnog mjehura. Za osobe s takvim tegobama, problem su masti i sve što djeluje intenzivno na cjelokupni gastro trakt. Kako se priroda pobrinula za sve, tako i ljudi koji imaju problema sa žuči najčešće odmah osjete kada nešto krivo pojedu. Razlog tome je otežana razgradnja masti", kaže dalje te dodaje da je vrlo važno voditi računa o pripremi hrane. "S mesa treba odvojiti sve vidljive masnoće, a ono se priprema kuhanjem, parenjem ili pirjanjem te, povremeno, pečenjem u posebnim posudama bez dodatka masnoća. Prženje se ne preporuča ni u kojem slučaju", naglašava. 

"Što se tiče učestalosti i dinamike obroka kroz dan, jako je važno jesti češće, ali tako da niti jedan obrok ne bude preobilan. Poslije većeg obroka dobro je leći i odmoriti se barem pola sata", kaže dalje te dodaje da kada osoba ima napade bolova prehrana se mora ograničiti na zašećereni čaj, voćne sokove i obrano mlijeko, a najbolje je suzdržavati se od krute hrane. Kava i kofein su dozvoljeni u malim i laganim oblicima kada nije akutna faza žučne bolesti.

Nutricionistkinje Ivana Barišić i Mirela Marić imaju novi pristup prehrani jer je hrana lijek

Nekoliko savjeta o pravilnom unosu masti:

1. Konzumirajte nemasno mlijeko (do 1% mliječne masti) i mliječne proizvode s niskim udjelom mliječne masti 2. Crveno meso u svome jelovniku zamijenite bijelim (piletina, bijelo meso puretine) i ribom 3. Ne jedite prženu hranu 4. Jaja konzumirajte oprezno, a žumanjak izbacite 5. Uključite bogatstvo voća, povrća i sokova u prehranu 6. Izbjegavajte rafinirani šećer i slatkiše, te kofein i čokoladu 7. Izbjegavajte nagle promjene tjelesne mase

Žučni kamenci većinom su bez simptoma, ali kako do njih dolazi?

Dopušteno

Juhe: nemasna juha od mesa, juha od povrća sa zaprškom na maslacu ili ulju (u juhu se mogu staviti sve vrste tjestenine, riža, pšenična krupica – griz) Meso: teletina, bijelo meso od peradi, riba, blijeda šunka (npr. pureća) Povrće: krumpir (pire kuhan u slanoj vodi i poliven maslacem ili kuhan u ljusci), špinat, cvjetača, mrkva, koraba, šparoga, buče, tikva, blitva, rajčica - sve pripremljeno kao varivo (najbolje kuhano i pasirano), poliveno ili zaprženo na maslacu ili ulju Tjestenine: bijeli kruh (prepečen ili dvopek), odstajala peciva, kifli, biskvit, piškote, pereci, palačinke, drobljenac - dopuštene su sve kuhane tjestenine koje treba pripremati s malo jaja, bez kvasca te s malo maslaca - dopuštene su i tjestenine s krumpirom ili brašno s krumpirom, tzv. krumpirovo tijesto Slatka jela: nabujak od krupice ili riže (bez jaja i kvasca), marmelada, džem, med Ostala jela: krupica (griz), riža, svježi kravlji sir, kukuruzno brašno, zobene pahuljice Salate: zelena salata, blitva, rajčica, cvjetača, cikla - sve pripremljeno s limunovim sokom i/ili uljem Voće: sve vrste voća (kuhano, bez kore), voćni sokovi Pića: čaj, kakao, kava , mlijeko

Simptomi žučnog kamenca: bol koja se teško podnosi

Nije dopušteno: 

• jaja • svinjska i guščja mast, margarin, loj • slanina, suho meso, kobasice, pečeno i pohano meso, svinjetina, govedina, divljač, masne patke i guske, guščja jetra, salama, hrenovke, konzerve • kavijar, sardine • umak od češnjaka, luka, krastavaca, kopra i svi umaci od pečenja • svi sirevi zreli i oštri po ukusu, masni ili sušeni, lički sir • krumpir pečeni ili restani, grah, leća, rotkvica, krastavci, kelj, kupus, repa • dunje, dinje, lubenice, bademi, orasi, lješnjaci • kruh i tijesto s kvascem i mnogo maslaca i jaja • paprika, feferoni, salata od graha i kupusa • začini - papar, paprika, cimet, klinčić, muškat • sva alkoholna pića, osobito rakija i hladno pivo

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali