
Imate problema sa žučnim kamencima? Nutricionistica Mirela Marić savjetuje kakvu prehranu treba slijediti

"Osobi koja boluje od žučnih kamenaca ili drugih bolesti žučnog mjehura, preporuča se prehrana, odnosno dijeta s niskim udjelom masti, kojom se nastoje izbjeći moguće daljnje komplikacije. Iako je svaki slučaj individualan, sve što se jede i pije treba biti blago, bez dodatka začina te podijeljeno u više manjih obroka", objašnjava nutricionistica Mirela Marić iz Nutricionističkog-dijagnostičkog centra Nutrilife Centar te dodaje da kad osobe imaju napad žučnog kamenca idu u bolnicu, a na nutricionističku obradu dolaze nakon bolničkog tretmana.
"Cilj ove dijete je da se s plana prehrane uklone sve namirnice koje izazivaju grčenje žučnog mjehura. Za osobe s takvim tegobama, problem su masti i sve što djeluje intenzivno na cjelokupni gastro trakt. Kako se priroda pobrinula za sve, tako i ljudi koji imaju problema sa žuči najčešće odmah osjete kada nešto krivo pojedu. Razlog tome je otežana razgradnja masti", kaže dalje te dodaje da je vrlo važno voditi računa o pripremi hrane. "S mesa treba odvojiti sve vidljive masnoće, a ono se priprema kuhanjem, parenjem ili pirjanjem te, povremeno, pečenjem u posebnim posudama bez dodatka masnoća. Prženje se ne preporuča ni u kojem slučaju", naglašava.
"Što se tiče učestalosti i dinamike obroka kroz dan, jako je važno jesti češće, ali tako da niti jedan obrok ne bude preobilan. Poslije većeg obroka dobro je leći i odmoriti se barem pola sata", kaže dalje te dodaje da kada osoba ima napade bolova prehrana se mora ograničiti na zašećereni čaj, voćne sokove i obrano mlijeko, a najbolje je suzdržavati se od krute hrane. Kava i kofein su dozvoljeni u malim i laganim oblicima kada nije akutna faza žučne bolesti.
Nutricionistkinje Ivana Barišić i Mirela Marić imaju novi pristup prehrani jer je hrana lijek
Nekoliko savjeta o pravilnom unosu masti:
1. Konzumirajte nemasno mlijeko (do 1% mliječne masti) i mliječne
proizvode s niskim udjelom mliječne masti
Žučni kamenci većinom su bez simptoma, ali kako do njih dolazi?
Dopušteno
Juhe: nemasna juha od mesa, juha od povrća sa
zaprškom na maslacu ili ulju (u juhu se mogu staviti sve vrste
tjestenine, riža, pšenična krupica – griz)
Nije dopušteno:
• jaja













